Predstavljena Solareva knjiga "Uvod u filozofiju književnosti"

DRUGI svezak izabranih djela Milivoja Solara "Uvod u filozofiju književnosti" predstavio je danas zagrebački nakladnik Golden marketing Tehnička knjiga u sklopu simpozija Hrvatska književnost 20. stoljeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu .

O Solarevim knjigama govorili su akademik Pavao Pavličić i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Dean Duda.

Zanimljivo je da u Zagrebu izlaze izabrana djela Milivoja Solar, dok je istodobno u Beogradu objavljen drugi svezak djela Svete Petrovića, napomenuo je Duda i dodao kako su srodni Solar i Petrović.

Dok se Solar bavi teorijom književnosti Petrović obrađuje teoriju stiha, istaknuo je Duda i dodao kako se Solareva zamisao u knjizi proteže od teorije uma do njegove epistemologije.

Govoreći o Solarevoj "Povijest svjetske književnosti" akademik Pavličić je istaknuo kako je ona po Solaru moguća samo kao projekcija određena mjestom i vremenom postanka. Ona je također za razliku od drugih ljudskih znanja autonomija literature koja je karakteristično podijeljena u svoje epohe, dodao je.

Knjiga "Uvod u filozofiju književnosti" (399 str.) podijeljena je u dva dijela, a prvi je uvod u filozofiju književnosti prenesen iz prvoga izdanja knjige (1978.) dok su drugi eseji preuzeti iz knjige "Književna kritika i filozofija književnosti" (1976.).

Od planiranih deset svezaka Solarevih izabranih djela nakladnik je do danas objavio "Povijest svjetske književnosti" (2003.), "Ideja i priča" (2004.) i "Uvod u filozofiju književnosti" (2004.).

Milivoj Solar (1936.) je profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Pročitajte više