PREDSTAVLJENO IZVJEŠĆE O STANJU OKOLIŠA RIJEČKE LUKE

U riječkoj Lučkoj upravi danas je održan okrugli stol na kojemu je predstavljeno Izvješće o stanju okoliša u sklopu projekta ´Rijeka Gateway Project´ za modernizaciju, povećanje učinkovitosti i prometne povezanosti riječke luke.

Tijekom 2003. očekuje se potpisivanje ugovora o 150 milijuna dolara zajma koji će Svjetska banka odobriti hrvatskoj Vladi, a provesti riječka gradska uprava, Lučka uprava i Luka Rijeka. Oko 50 milijuna dolara bit će uloženo u modernizaciju i proširenje lučkih terminala te privođenje dijela lučkog bazena u komercijalne svrhe, a oko 100 milijuna dolara za izgradnju i rekonstrukciju prilaznih prometnica do riječke luke. Izvješće o stanju okoliša izradila je zagrebačka konzultantska tvrtka Urbing.

Na osnovi postojećih dokumenata u Izvješću je ocijenjeno da je ostvarenje zahvata prihvatljivo, ali uz nužno poštivanje mjera za smanjenje negativnog utjecaja i ublažavanja štetnosti za okoliš. Izgradnja i rekonstrukcija lučkih pristaništa neće povećati onečišćenje zraka i mora kao ni povećati razinu buke, ocijenjeno je, među ostalim, u Izvješću.

Istodobno, po procjeni konzultanata, sadašne stanje na području luke nije zadovoljavajuće, posebice u organizaciji rada, stanju infrastrukture i okoliša. U danima prekrcaja tereta u okolici luke prisutne su visoke koncentracije lebdećih čestica koje prekoračuju zakonom određene vrijednosti onečišćenosti zraka, a zrak je u tom području 2. kategorije onečišćenja ili umjereno onečišćen. Sanitarna je pak kvaliteta morske vode na području Rijeke slaba, odnosno 3. kategorije.

Predstavnici riječke gradske i županijske uprave poduprli su izrađenu studiju. Istaknuto je da bi predstavljeno izvješće trebalo primijeniti i pri izradi riječkog prostornog plana. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Instituta za promet i veze, Hrvatske gospodarske komore, Janafa, Lučke uprave, Luke i drugi. Predstavnici četiriju ekoloških udruga, iako su pozvani, nisu bili nazočni.

Pročitajte više