Predstavnici poslodavaca i sindikata u razminiranju i HCR-a traže više novca za razminiranje

PREDSTAVNICI HUP - Udruge humanitarnog razminiranja, Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja i Hrvatskog centra za razminiranje sastali su se danas na radnom sastanku i izjavili da je potrebno što prije osigurati dostatna novčana sredstva za razminiranje u Hrvatskoj te donijeti što bolji Zakon o razminiranju koji bi trebao regulirati pitanje razminiranja.

Nakon sastanka predsjednik HUP-Udruge humanitarnog razminiranja Miljenko Crnjac rekao je da je današnji sastanak poslodavaca, sindikata i HCR-a prvi takav u zadnje dvije godine i izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora.

Ocijenio je da je zbog nedostatka novca znatno pala cijena razminiranja, te se zauzeo da se pri dodjeli posla ne odabire najjeftinije poduzeće, već ono koje najkvalitetnije radi. Kao ilustraciju koliko se zbog nerazminiranog terena gubi novca, Crnjac je iznio primjer VUPIK-a koji ima oko 700 hektara miniranog zemljišta zbog kojega godišnje gubi oko tri do četiri milijuna kuna.

Predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac naglasio je da je razminiranje sigurnosno, ali i razvojno pitanje u Hrvatskoj te je obećao češće susrete sa sindikatima i poslodavcima. Naveo je i da je poseban problem sve manje stranih donacija namijenjenih razminiranju u Hrvatskoj te je naglasio da bi se naša diplomacija trebala aktivnije uključiti u proces dobivanja donacija.

Predsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Dražen Kiš rekao je kako je dobio uvjeravanja da je novi prijedlog Zakona o razminiranju praktički gotov te da će ga uskoro dobiti na uvid prije saborske procedure. Ocijenio je da sadašnjih oko 220 milijuna kuna, koliko država planira dati za razminiranje, nije dostatno, već da bi ta svota trebala biti oko 450 milijuna. Dodao je da će se u tom zakonu uzeti u obzir neki njihovi prijedlozi, da bi pirotehničari trebali ponovo dobiti status hrvatskih branitelja te se zauzeo za granski kolektivni ugovor, prema kojemu bi primjerena plaća pirotehničara trebala biti oko 20 tisuća kuna bruto plus terenski dodatak.

Pročitajte više