Predstavnici udruge "Vukovarske majke" o suđenju za zločin na Ovčari

PREDSJEDNIK Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Ivan Pšenica iznio je danas ocjenu da je suđenje za zločin na Ovčari koje se vodi u Beogradu "flosukla", jer su, kako je rekao, svjedoci bili u funkciji zaštite osumnjičenih, pa se stječe dojam da suđenje neće biti pravedno.

Odgovornost se prebacuje s JNA na Teritorijalnu obranu koje tamo ne bi ni bilo da to JNA nije dopustila i postoji opasnost da se amnestiraju nalogodavci tih zločina, upozorava Pšenica. Po njegovu sudu samo suđenje neće dovesti do cilja, jer krivci nikad neće dobiti kaznu koju zaslužuju. Suđenje bi trebalo biti u Hrvatskoj gdje je zločin i počinjen, drži Pšenica i dodaje da su Ministarstvu pravosuđa RH uputili apel da se angažiraju odvjetnici koji će na suđenju zastupati obitelji žrtava, pa je dogovoreno da to budu odvjetnici Goran Mikuličić i Čedo Prodanović.

Pšenica je ustvrdio da nisu zadovoljni angažmanom hrvatskih vlasti, te da treba biti aktivniji u rješavanju te problematike, a ne čekati i ovisiti o dobroj volji srpske strane. Napomenuo je da su prije suđenja posjetili i Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu i razgovarali s patologom Zoranom Stankovićem koji je 1991. provodio obdukcije žrtava s okupiranog dijela istočne Slavonije i dokumentiranih za potrebe tadašnje JNA.

Osim 280 žrtava iz vukovarske bolnice tražimo još razrješenje sudbine 1214 osoba, rekao je Pšenica. Dokumenti o tome postoje, no ne možemo do njih doći, pa ćemo prigodom idućeg posjeta Beogradu u lipnju kada će biti nastavljeno suđenje za zločin na Ovčari tražiti na tamošnjem Vojnom sudu protokole koji bi mogli tome pomoći, kazao je Pšenica. Dodao je da je srpska strana priznala da se na njezinom teritoriju nalazi oko 300 tijela neidentificiranih žrtava, iako ih vjerojatno ima i više, no očekuju da bi uskoro mogla započeti njihova ekshumacija.

Predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih Varaždinske županije Blaženka Đurđek istaknula je da udruga neće odustati od svojih zahtjeva sve dok krivci za zločine ne budu kažnjeni. Također je rekla kako bi za zločin na Ovčari trebao odgovarati i nekadašnji (supredsjedatelj Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju) lord David Owen koji je dopustio odvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice i kršenje Ženevske konvencije.

Dopredsjednica Udruge "Vukovarske majke" Katica Majić rekla je da je minimalna satisfakcija obiteljima žrtava što se sudi osumnjičenima za zločin na Ovčari.

Predstavnici članova obitelji ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja boravili su od 27. do 29. travnja u Beogradu (Srbija i Crna Gora), a među njih petnaest bili su i predstavnici Udruga iz Zagreba i Varaždina, te Vukovara i Vinkovaca, okupljeni u Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja čiji se trag gubi u Vukovaru 1991. tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Odlazak je organiziran u suradnji s Udrugom roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, čija je izvršna direktorica Nataša Kandić inicirala sudjelovanje predstavnika članova obitelji žrtava ubijenih na Ovčari u procesu suđenja ratnim zločincima kojima se sudi na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više