Predstavnik sindikata nastavnika demonstrativno napustio sastanak s vladom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U MINISTARSTVU rada počeli su pregovori oko rasta plaća sa sindikatima javnih i državnih službenika. Predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec je odmah na početku demonstrativno napustio sastanak. 

>> Sutra štrajkaju škole u Zagrebu

Na pregovore dolaze i predstavnici sindikata u kojima su okupljeni učitelji i nastavnici, no kako se doznaje iz vlade, ne bi trebalo biti riječi o povećanju koeficijenata, što traže učitelji koji i dalje štrajkaju, nego samo o povećanju osnovice svim državnim i javnim službenicima, kako je prije nešto manje od dva tjedna najavio premijer Plenković. Riječ je o povećanju plaća za 6,12 posto u tri stupnja. 

Sindikati, s druge strane, očekuju da vlada konačno na stol stavi konkretne prijedloge, poručila je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Predstavnik sindikata nastavnika naprasno napustio sastanak

Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

"Sindikat je postavio pitanje - ima li Vlada termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Dobili smo odgovor - ne znam. Ne znam više je li to rekao ministar Marić ili Aladrović", kaže Mihalinec, a prenosi N1

"Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici", rekao je Mihalinec.

"Postavit ćemo pitanje o zaostajanju plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku. Pregovori o osnovici ne rješavaju naše zaostajanje", rekao je Mihalinec.

Odgovarajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako neće sjesti s nekim tko ga naziva "borgovcem" i tko ima veću plaću od njega, odgovorio je da se izrazio figurativno.

"Nisam rekao da je premijer 'borgovac' nego da želi formirati novu grupu 'borg', očito aludirajući da će se ogromna sredstva uložiti u strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj gotovo riješeno i nema velike mudrosti da se riješi. To je bilo samo figurativno", kazao je.

Što se tiče njegove plaće, Mihalinec kaže kako su plaće u sindikatu prema odluci Središnjeg odbora iste od 2003. godine, tada u rangu državnog tajnika u Ministarstvu, a danas je njegova plaća niža od pomoćnika u Ministarstvu. Plaće u školstvu su javne za članove sindikata i oni svake godine u izvješću Nadzornog odbora dobiju informacije o iznosu plaća i o svakom trošku sindikata, kazao je Mihalinec. 

Divjak kaže da će se za nekoliko dana razgovarati o koeficijentima

Očekivanja od sastanka su nikakva, kazala je Tuškan u razgovoru za RTL. Dodala je da nisu dobili nikakav poziv što se tiče koeficijenata pa će tek vidjeti kako će situacija teći.

"Tražimo da nas se pozove na sastanak na kojem će Vlada dati konkretna rješenja. Naši su zahtjevi jasni, isti su od početka, ne mijenjamo mišljenja, a Vlada je ta koja bi trebala dati svoje stavove i ponude", naglasila je Ana Tuškan.

"Očekujemo da se i premijer uključi jer je uključen od samog početka. Mi smo zahtjeve za izmjenom koeficijenata dali još 2018. godine. Vlada nas je preusmjerila mjerodavnom ministarstvu, koje je bilo suglasno s našim zahtjevima, a prezentirali smo ih i samom premijeru. Jasno je što se traži i dosta nam je toga da smo prvi po važnosti na papiru, a u stvarnosti smo zadnji", istaknula je Tuškan, podsjetivši da su prema strategiji usvojenoj u saboru, plaće do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim službama.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će se o koeficijentima razgovarati za nekoliko dana. 

"Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Ministarstvu rada, gdje se danas održavaju pregovori o povećanju osnovice plaća sa sindikatima javnih i državnih službi.

Ministar kaže da su sindikati privatizirali sastanak

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je da je odlazak predstavnika sindikata obrazovanja sa sastanka u Ministarstvu bio "performans", optuživši ih da su pregovore o osnovici plaća privatizirali i zlorabili za partikularne interese, dok je Vlada nudila rješenje.

"Što se tiče pregovora s javnim službama, vidjeli smo na početku performans sindikata osnovnih i srednjih škola. Na zahtjev sindikata prebacili smo sastanak koji se trebao održati u petak na današnji dan, a vidjeli smo da su sindikati nakon deset minuta privatizirali sastanak", rekao je Aladrović novinarima nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Optužio je prosvjetne sindikate da su zlorabili sastanak kako bi istaknuli svoje ciljeve ispred svih sindikata javnih službi, naglasivši kako Vlada razgovara s jedanaest, a ne dva sindikata.

Ustvrdio je kako je Vlada na današnjem sastanku htjela razgovarati o svim temama koje su predmet kolektivnog pregovaranja i naći rješenje.

"Predmet razgovora je osnovica, ponudili smo vrlo jasno rješenje, no sindikati su napustili sastanak i smatram da to nije oportuno niti korektno prema drugim sindikatima", kaže Aladrović.

Do četvrtka odluka hoće li štrajk biti plaćen

Na upit hoće li Vlada dopustiti da štrajk traje do 1. prosinca, dokad su sindikati napravili plan cirkularnog štrajka, Aladrović je kazao da će vidjeti kako će se štrajk odvijati.

Upitan je li "na stolu" i zakonska zabrana štrajka, kazao je da su na stolu sve opcije koje su bile i prije, a misli da će Vlada ubrzo poduzeti određenu opciju. Do četvrtka će, kaže, odlučiti hoće li učiteljima platiti štrajk.

Više puta je ponovio da Vlada nudi rješenje, ali u ovom trenutku neće razgovarati o koeficijentima složenosti poslova, što zahtijevaju sindikati.

Koeficijenti nisu opcija jer se Vlada odlučila politiku plaća rješavati kroz horizontalni pristup, odnosno povećanje osnovice, kazao je dodavši da je povećanje koje se traži kroz koeficijente istovjetno povećanju koje Vlada nudi kroz osnovicu, čime bi učitelji dobili plaće koje su tražili.

Povećanje plaća za 18,3 posto nerealan zahtjev

Aladrović je također istaknuo kako je na sastanku jasno iskazano stajalište Vlade da je zahtjev sindikata javnih službi o povećanju plaća za 18,3 posto nerealan.

"Radi se o oko 5,5 milijardi kuna, to je zaista obveza koju si Vlada ne može priuštiti i kao odgovoran poslodavac ne možemo na to pristati. To smo vrlo jasno iskazali i pojasnili sindikatima i mislim da je svima otprilike jasno da je to nerealan zahtjev. Moramo biti realni i živjeti u okvirima i unutar financijskih mogućnosti koje imamo", poručio je ministar.

Sutra će, kako smo objavili. štrajkati škole u Zagrebu. 

Pročitajte više