PREDSTAVOM "RADNIČKI CIRKUS" POČEO FESTIVAL MALIH SCENA U RIJECI

Deseti Međunarodni festival malih scena počeo je večeras u prostoru bivše tvornice "Rikard Benčić" predstavom "Radnički cirkus" u izvedbi budimpeštanskog Kretakoer Theatrea.

Redatelj predstave je Arpad Schilling koji je predstavu osmislio na na temelju Buchnerove drame "Woyzek" i poezije Jozsefa Attile, a Woyzeka je interpretirao glumac Zsolt Nagy.

Ministar kulture Antun Vujić kazao je da su vrijednosti tog festivala prepoznate te da su neke od dosad prikazanih predstava postale kultne predstave i u Europi.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio na 1999. kada je Festival postao međunarodni te dodao da ga riječka gradska uprava podupire kao mjesto promišljanja različitih estetika i kultura.

Na desetom Međunarodnm festivalu malih scena do 12. svibnja bit će prikazano 14 predstava iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH i Italije. Ovogodišnji Festival posvećen je Daliboru Foretiću koji je od 1994. do 1999. bio prvi selektor predstava.

Stručni sud dodijelit će nagrade "Veljko Maričić" u deset kategorija. Bit će dodijeljene posebna nagrada za najbolju režiju, nagrada publike te novčana nagrada Novoga lista za najbolje glumačko ostvarenje.

Okrugle stolove o izvedenim predstavama vodit će dramaturzi i kritičari Mani Gotovac, Darko Lukić i Nataša Govedić.

Organizatori festivala su HKD Teatar i riječki gradski Odjel za kulturu.

(Hina) hšup ln

Pročitajte više