PREGOVORI S IZRAELOM IZAZVALI KRIZU MEĐU PALESTINCIMA

Dosadašnji tijek mirovnih pregovora s Izraelom izazvao je razdor unutar glavne palestinske organizacije Fatah zbog kojega je palestinski premijer Mahmoud Abbas u utorak podnio ostavku na mjesto u središnjem odboru Fataha, koja je, međutim, odbačena. L

Kriza u vrhu Fataha, kojim predsjedava palestinski predsjednik Yasser Arafat, pokazuje s kolikim se teškočama suočava Abbas u nastojanju da među Palestincima dobije potporu za svoj program pomirenja s Izraelom i provođenja mirovnog plana koji bi trebao voditi stvaranju palestinske države.

Prema palestinskim izvorima, neki članovi središnjeg odbora Fataha zamjerili su Abbasu, na vrlo burnom sastanku održanom u ponedjeljak navečer, što u zamjenu za jednostrani prekid vatre što su ga proglasile militantne palestinske skupine nije od Izraela dobio znajačajnije ustupke. Ti bi ustupci trebali uključivali, po njihovom mišljenju, masovno oslobađanje palestinskih zatvorenika i opće povlačenje izraelske vojske iz palestinskih gradova.

Nakon sastanka Abbas je poslao dva pisma - u jednom je Arafatu podnio ostavku na mjesto u središnjem odboru, a u drugom je od Arafata i Fataha zatražio da mu kažu kako treba pregovarati s Izraelom, uz prijetnju da će podnijeti ostavku na mjesto premijera ako se ne bude suglasio s njihovim prijedlozima. Njegova ostavka na mjesto u središnjem odboru, gdje već desetljećima zauzima mjesto Arafatovog zamjenika, odmah je odbačena.

Abbas je također odgodio sastanak s izraelskim premijerom Arielom Sharonom koji je bio zakazan za srijedu.

Po mišljenju jednog palestinskog dužnosnika, Abbas možda prijetnjom o ostavci na mjesto premijera želi natjerati vrh Fataha da prihvati njegovu taktiku pregovaranja s Izraelom.

Oslobađanje zatvorenika jedan je od bitnih koraka koje Palestinci očekuju od Izraela u provedbi mirovnog plana. Izrael je, međutim, pristao na oslobađanje samo nekoliko stotina od oko šest do osam tisuća zatvorenika, onih "čije ruke nisu uprljane krvlju".

Jedan od sudionika sastanka kazao je, "rekli smo Abu Mazenu (Mahmoud Abbas) da je narod vrlo nezadovoljan s njegovom strategijom pregovaranja i s njegovim učincima, te da ne treba vjerovati Saronu, koji ne želi mir i koji će učiniti sve da podrije prekid vatre".

Abbas je uspio nagovoriti militantne skupine na proglašenje prekida vatre s Izraelom prije desetak dana. Te su skupine, međutim, zaprijetile da će odustati od prekida vatre ako Izrael ne oslobodi sve zatvorenike.

Udarac Abbasu zadao je i samoubilački napad u ponedjeljak navečer, u kojemu je ubijena 65-godišnja Izraelka, što je prvi takav napad od proglašenja prekida vatre. Odgovornost za napad je preuzeo ogranak Islamskog džihada u Jeninu na Zapadnoj obali, dok je vodstvo Islamskog džihada u Gazi priopćilo kako se ograđuje od napada i nastavlja provoditi prekid vatre.

No, Izrael je odmah objavio kako napad dokazuje da je prekid vatre bezvrijedan te je pozvao palestinske vlasti da se odlučno obračunaju s palestinskim militantnim organizacijama. Abbas je to do sada izbjegavao, strahujući da bi obračun s militantnim skupinama izazvao međupalestinski građanski rat.

Pročitajte više