Preimenovana dva Turnerova djela

KRAJOLICI britanskoga sikara JMW Turnera pogrešno se tumače i evidentirani su pod pogrešnim nazivom više od tri desetljeća, s obzirom da se za motive dviju slika tog umjetnika iz 19. stoljeća smatralo da prikazuju Veneciju, no riječ je o britanskoj luci Portsmouth.

Do tog su otkrića došli likovni stručnjaci istražujući Turnerova djela prije postavljanja nove izložbe, javlja u utorak BBC.

Kustos galerije Tate Britain Ian Warrell, koji priprema izložbu "Turner i Venecija", ustvrdio je da dva njegova djela nedavno izložena u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti prikazuju motive Portsmoutha, a ne Venecije kako se ranije vjerovalo.

"Platna su veća od onih s krajolicima Venecije koje je Turner napravio u razdoblju od 1840. i 1846.", objasnio je Warrel.

"Kad slike pogledate izbliza očito je da su pristaništa bliže nego što su ona prikazana na slikama s motivima Venecije. Osim toga, na njima se mogu vidjeti britanski vojnici u crvenim uniformama, a to nije logično za tadašnje venecijansko okruženje, no nije i nelogično za neku britansku luku. Ustvrdili smo da je riječ o Portsmouthu."

Warrell drži da je riječ o slikama koje predstavljaju dolazak francuskog kralja Louisa-Philippea u luku Portsmouth 8. listopada 1844. kojemu je prisustvovao i Turner.

Jedna od slika koja je prije bila evidentirana pod nazivom "Praznični prizori iz lagune, Venecija (1840.-1845.)" preimenovana je u "Dolazak Louisa-Philippea u Portsmouth 8. listopada 1844.", a slika "Procesija brodova s dimom u daljini, Venecija (1845.)" preimenovana je u "Iskrcavanje Louisa-Philippea u Portsmouthu, 8. listopada 1844."

"Turner i Venecija" prva je velika izložba posvećena slikarovim posjetima Veneciji, a otvorit će se 9. listopada u galeriji Tate Britain u Londonu.

Bit će izloženo više od 50 ulja na platnu i više od sto akvarela, serigrafija, mapa i skica te spomenuta dva djela ranije evidentirana pod pogrešnim nazivima.

Pročitajte više