Prekinuta potraga za omanskim jedriličarem, i dalje se traga za nestalim Hrvatom kod Paklenih otoka

Foto: Index

NACIONALNA središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obustavila je petodnevnu potragu za omanskim jedriličarem koji je nestao u pulskom akvatoriju nakon pada sa palube, dok je na splitskom području i dalje u tijeku potraga za hrvatskim državljaninom čiji nestanak je prijavljen u nedjelju navečer u hvarskom arhipelagu.

Dojavu o nestalom omanskom jedriličaru djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su 7. listopada u 4.43 sati ujutro, slijedom čega je Središnjica pokrenula opsežnu koordiniranu potražnu akciju traganja i spašavanja na moru u pulskom, odnosno riječkom području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa.

Nesreća se dogodila kada je onamski jedriličar pao u more s jedrilice. Prema svjedočenju preostala četiri člana posade, nesreća se dogodila u trenutku udara većega vala u brodske trupove pri čemu je, navodno, nestali jedriličar izgubio ravnotežu i pao u more dok je jedrilica plovila brzinom od oko 20 do 22 čvora. Ostali članovi posade prema omanskome kolegi omdah su dobacili signalnu plutaču, no prema njihovim iskazima, stradaloga člana posade ubrzo su izgubili iz vidokruga.

Središnjica je tijekom punih pet dana koordinirala pomorsku potragu za nestalim omanskim jedriličarem uz sudjelovanje brojnih pomorskih jedinica iz sastava Lučke kapetanije Rijeka, Lučke ispostave Mali Lošinj, Lučke kapetanije Pula, Pomorske policije Pula, Obalne straže RH te uz potporu izviđačkih zrakoplova, jedan iz sastava Obalne straže RH i drugi angažiran od vlasnika omanske jedrilice i priključen koordiniranoj potrazi. Potraga nije dala rezultata te je obustavljena.

Još se traga za Hrvatom nestalim kod Paklenih otoka

Druga koordinirana akcija traganja i spašavanja u tijeku je na splitskome području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa, a pokrenuta je po zaprimljenoj dojavi o nestanku osobe i plovila u akvatoriju Paklenih otoka.

Djelatnici Središnjice dojavu o nestanku zaprimili su u nedjelju, 10. listopada u 19.15 sati od poznanika nestaloga hrvatskog državljanina M.G., koji je toga dana oko 15.00 sati isplovio iz mjesta Vlaka, južna strana otoka Sv. Klement, Pakleni otoci te mu se od tada gubi svaki trag.

MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, Pomorskom policijom Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja Split provodi opsežnu potražnu akciju na moru i kopnu s ciljem pronalaska nestaloga hrvatskog državljanina.

Pročitajte više