Preko osam milijardi stanovnika do 2025. godine

LJUDSKA se populacija širi velikom brzinom te bi prema izvješću njemačke Zaklade za stanovništvo svijeta do 2025. godine broj stanovnika Zemlje mogao porasti do 8 milijardi.

"Godišnje se povećava broj stanovništva za 80 milijuna, a ukupan broj sada iznosi 6,7 milijardi", stoji u statistici DSW-a. Godišnje izvješće pokazuje kako se broj stanovnika rapidno povećava u zemljama koje su u razvoju dok broj stanovnika u Europi opada.

"82 posto ukupnog svjetskog stanovništva živi u slabo razvijenim i nerazvijenim zemljama, a najveći se rast očekuje u Africi gdje bi se broj stanovnika do sredine ovog stoljeća mogao udvostručiti s milijardu na dvije".

Dodatno će povećanje stanovnika, posebice u nerazvijenim dijelovima svijeta, dodatno povećati probleme hrane, vode i pomoći. "U Etiopiji je već sada svaki drugi stanovnik pogođen glađu i nedostatkom pitke vode a broj stanovnika ove zemlje će se do 2050. udvostručiti", napomenula je Renate Bahr, direktorica DSW-a.

Potrebno je uložiti više napora kako bi se stanovništvo upoznalo s planiranjem broja članova obitelji, smatra Bahr te napominje kako u Africi dvije od deset udanih žena imaju pristup kontracepciji.

Treba biti zahvalan savjetima Renate Bahr o smanjenju broja djece u nerazvijenim zemljama, no možemo se tako zapitati gdje je bila kontracepcija kada je i sama podizala djecu te zašto napor kampanja za planiranje broja djece uvijek bude plasiran u nerazvijene zemlje.

V.M.
Foto: howstuffworks.com

Pročitajte više