Premijer Račan: Struje će biti unatoč prijetnjama štrajkom

PREMIJER Ivica Račan ocijenio je danas običnom prijetnjom i ucjenom najavu štrajka manjinskog sindikata Tehnos u HEP-u.

To više nisu legitimne najave štrajka nego obične prijetnje i ucjene, ustvrdio je Račan na početku današnje vladine sjednice osvrćući se na istupe i najave štrajka nekih manjinskih sindikata i to u HŽ-u, a posebice u HEP-u.

Manjinski sindikat HEP-a Tehnos najavio je štrajk za 4. ožujka i zaprijetio isključenjem struje ako se ne ispune njegovi zahtjevi.

Tehnos javno govori da će štrajkati, ali i da će raditi, ali tako da sprječava druge da rade, da maltretiraju građane, najavljuju isključenje struje najprije kućanstvima, a potom bolnicama i vrtićima, kazao je Račan.

To su, istaknuo je, prijetnje onima zbog kojih postoje i od kojih žive.

Premijer je svima koji su zabrinuti zbog te najave poručio da struja neće biti isključena, da će je biti i 4. ožujka za kada je Tehnos najavio štrajk.

´Struja neće biti isključena kućanstvima, bolnicama, dječjim vrtićima. Prije ispunjenja te prijetnje bit će isključeni oni koji te prijetnje upućuju´, poručio je Račan.

Rekao je da su u HEP-u spremni na najavljeni štrajk, te da je od HEP-a kao i drugih institucija, posebno tijela gonjenja, zatražio da učine svoj dio posla u zaštiti građana.

Tehnos koji od 15 tisuća zaposlenih U HEP-u okuplja 1.700 radnika

najavio je da će pokrenuti štajk ako se s Upravom HEP-a ne dogovori o vrednovanju i tipizaciji radnih mjesta, te o plaćanju za otežane uvjete rada.

Najavili su da će ako se njihovi zahtjevi ne ispune ´isključivati potrošače prema listama proriteta, odnosno nastojati da bolnice, dječji vrtići i ostale socijalne ustanove budu zadnji, a prva će na listi isključenja biti kućanstva´.

Pročitajte više