Premijer Sanader: Četiri Vladina cilja u daljnjoj suradnji sa Haagom

NE DOVODEĆI u pitanje daljnju suradnju s Haaškim sudom, premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru naveo četiri Vladina cilja u daljnjoj suradnji obraniti povijesnu istinu o Domovinskom ratu, uključenjem u procese pomoći osumnjičenicima, učiniti sve da se brane sa slobode, te da se haaški procesi prebace u Hrvatsku.

Hrvatski sabor danas na inicijativu HSP-a i HSS-a raspravlja o neprihvatljivim kvalifikacijama iz haaških optužnica protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Ističući da je riječ o važnoj, ali i bolnoj temi, premijer je pozvao sve političke snage u Hrvatskoj da se na tom pitanju izdignu iznad stranačkih interesa.

Kao jedini razlog dosadašnjeg odgađanja rasprave o toj temi, Sanader je naveo Vladinu želju da se ne našteti ljudima koji u Haagu čekaju odluku da im se dopusti obrana sa slobode.

Rekao je da su generali Čermak i Markač, preko svojih su odvjetnika, molili da se vodi računa o tajmingu rasprave.

Premijer je odbacio oporbene kritike da je njegova Vlada samo tako isporučivala generale u Haag, navodeći da su oni, već nakon prvih napisa u medijima došli u Vladu, izrazili spremnost ići u Haag i zatražili pravnu i logističku Vladinu pomoć.

Time su, kao i u Domovinskom ratu, pokazali da su spremni žrtvovati se za Hrvatsku i Hrvatska im to ne smije zaboraviti, naglasio je.

Sanader je detaljno govorio o potezima koje je Vlada povukla nakon što su ih Haaga stigle optužnice za Markača i Čeramaka te šestoricu Hrvata iz BiH, naglasivši da će Vlada učiniti sve da im se omogući obrana sa slobode.

Vlada, naveo je, pomaže i članovima obitelji svih hrvatskih državljana koji se nalaze u Haagu. Detalje nije iznosio. Istaknuo je da su ti ljudi zaslužni za uspostavu suverene Hrvatske i da su, dok im se ne dokaže krivnja nevini.

Sabor je izvijestio da je Vlada osnovala Savjet za pripremu prijatelja Suda, te da je predložila osnivanje memorijalno-dokumentacijskog centra o Domovinskom ratu.

Za raspravu se prijavilo osam zastupničkih klubova i 50-ak zastupnika.

Pročitajte više