PREMIJER SANADER NA SASTANKU PREDSJEDNIKA VLADA EUROPSKE PUČKE STRANKE

Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovao je u subotu u Dublinu na summitu premijera Europske Unije koji su ujedno i članovi Europske pučke stranke, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku su razmatrani problemi vezani uz budući Ustav Europske unije kao i niz drugih važnih pitanja, kao što su način odlučivanja u proširenoj Uniji, te i o kandidatima za funkciju budućeg predsjednika Europske komisije.

U ime Europske pučke stranke na proslavi proširenja Unije predsjednik stranke Wilfried Martens čestitao je novim članicama Unije na punopravnom članstvu te hrvatskom premijeru Sanaderu na pozitivnom Avisu.

U ime hrvatske Vlade premijer Sanader zahvalio je na potpori premijerima zemalja članica Europske unije i izrazio nadu da će Europsko vijeće na svojoj sjednici 17. i 18. lipnja 2004. donijeti Odluku o kandidaturi Republike Hrvatske i o datumu početka pregovora s Europskom unijom.

Na marginama summita predsjednik hrvatske vlade razgovarao je s budućim predsjedateljima Europske unije premijerom Nizozemske Janom-Peterom Balkenendeom i premijerom Luksemburga Jeanom-Claudeom Junckerom. Dr. Sanader je Balkenendeu zahvalio na završenom procesu ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i pozvao ga u posjet Hrvatskoj. Hrvatski premijer susreo se i razgovarao tražeći potporu za Hrvatsku, i s premijerom Grčke Kostasom Karamanlisom, premijerom Portugala Joseom Manuelom Duraom Barrosom, premijerom Italije Silviom Berlusconiem, premijerom Estonije Juhanom Partsom, premijerom Malte Lawrenceom Gonziem.

Premijer Sanader razgovarao je također i sa srpskim premijerom Koštunicom. Koštunica je čestitao dr. Sanaderu na pozitivnom Avisu, a sugovornici su se složili o tome da je taj korak Hrvatske prema Europskoj uniji važan i za sve druge zemlje u našem susjedstvu. Dogovoreni su i međusobni susreti u Zagrebu i Beogradu s ciljem daljnje normalizacije razvitka bilateralnih odnosa,navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

(Hina)xpp ysd

Pročitajte više