Preminuo Issar Harel, organizator Eichmannove otmice

ISSAR HAREL, jedan od osnivača Mossada, izraelske tajne službe, poznat po tome što je organizirao otmicu jednog od glavnih nacističkih dužnosnika Adolpha Eichmanna, preminuo je u utorak u Tel Avivu u 91oj godini života.

Rođen u Poljskoj 1912. kao Isser Halperin, on se još u mladalačkoj dobi pridružio cionističkom pokretu a 1930. godine preselio se u Izrael, koji je tada bio pod britanskim madantom.

Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata 1939. godine, Harel se pridružio tajnom židovskom vojnom pokretu Haganah, a pet godina kasnije prebačen je u obavještajni odsjek koji je kasnije postao osnova za uspostavljanje obavještanjih službi Izraela nakon što je država osnovana 1948. godine. Halperin, koji je promijenio prezime u Harel, imenovan je na čelo službe unutrašnje sigurnosti Shin Bet.

On je zatim 1952. došao na čelo Mossada, izraelske obavještajne službe. Kao što je to učinio i sa Shin Betom, Harel je Mossad izgradio praktički ni od čega i pretvorio ga u obavještajnu službu svjetske reputacije. Najspektakularnija epizoda njegove karijere dogodila se 1961. godine kada je Mossad oteo jednog od glavnih nacističkih zločinaca Adolpha Eichmanna iz Argentine i doveo ga u Izrael na suđenje. Ta je akcija Mossadu donijela veliki međunarodni ugled. Nakon suđenja koje je pratio čitav svijet, Eichmann je u Izraelu osuđen na smrtnu kaznu vješanjem koja je izvršena 1962. godine.

Ali Harel je iste godine otišao predaleko kada je pokrenuo kampanju protiv njemačkih znanstvenika, među kojima je bio i veliki broj bivših nacista, koji su razvijali egipatski program razvoja oružja. Njegovi su agenti prijetili znanstvenicima i njihovim obiteljima a neki su čak bili i ubijeni. Njemačka je vlada bila vrlo ljuta, a afera je prijetila uništenjem programa izraelsko-njemačkog pomirenja. Zbog toga je tadašnji izraelski premijer David Ben-Gurion zatražio Harelovu ostavku.

Harel je u jednom mandatu bio i zastupnik u izraelskom parlamentu Knessetu, a zatim se posvetio pisanju knjiga.

Pročitajte više