Preminuo Jazzist Benny Carter

LEGENDARNI pionir jazza Benny Carter, koji je uveo crne skladatelje u Hollywood, preminuo je u subotu u 95. godini u bolnici Cedars Sinai u Los Angelesu.

Carter, jedan od prvih crnih skladatelja koji je počeo stvarati glazbu za hollywoodske hitove poput filma "Olujno vrijeme" hospitaliziran je prije dva tjedna zbog brohnitisa i umora.

"Da Benny nije bio tamo mi ne bismo bili ovdje", izjavio je Quincy Jones, Carterov prijatelj i štićenik.

U karijeri koja je trajala sedam desetljeća Carter je svirao s velikanima poput Willie "The Lion" Smitha, Fatsa Millera, Milesa Daviesa i Dizziea Gillespiea. Poznat je i po tome što je lansirao karijeru Elle Fitzgerald upoznavši je s vođom banda Chickom Webbom.

Samouki Carter je uveo razdoblje swinga, zvuk big banda kroz skladbe za orkestar Fletcher Henderson, a kasnije i za svoj vlastiti band.

Rođen 1907. godine u New Yorku, Carter je učio svirati klavir od svoje majke a kasnije i od susjeda Bubbya Mileya koji je svirao s Duke Ellingtonom.

Školu je napustio u 15. godini, a 1928. nastaje njegov prvi hit "Keep A Song In Your Soul". Njegove skladbe "Blues In My Heart" i When Lights Are Low" postali su jazz standardi.

(Hina) bis

Pročitajte više