Preminuo modni velikan Yves Saint Laurent

U PARIZU je u nedjelju navečer, u 72. godini života, preminuo Yves Saint Laurent, jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih modnih kreatora u povijesti.

Yves Saint Laurent se rodio 1. kolovoza 1936. u Oranu, odnosno Alžiru koji je u to doba bio dio Francuske. Otac mu je bio predsjednik osiguravajuće tvrtke, ali se mladi Saint Laurent još od djetinjstva počeo zanimati za modu te sa 17 godina napustio kuću kako bi se okušao kao kreator u Parizu.

Karijera mu je od samog početka krenula izvrsno, te je već iste godine neke svoje radove objavio u Vogueu, a sljedeće godine dobio niz modnih nagrada. Vrlo brzo se zaposlio u modnoj kući Christiana Diora te nakon njegove smrti postao glavni kreator.

Saint-Laurentovu karijeru je, pak, prekinuo alžirski rat za nezavisnost. Godine 1960. je zbog njega bio prisiljen služiti vojni rok u svom rodnom kraju. U uniformi je, međutim, proveo samo tri tjedna. Nakon što su ga vojnici iz njegove postrojbe brutalno zlostavljali doživio je slom živaca te je prebačen u psihijatrijsku kliniku gdje su ga liječili elektro-šokovima.

YSL - sinonim za sve što je moderno

Nakon povratka iz bolnice je ustanovio kako je Dior pronašao novog kreatora Marca Bohana. Mladi je kreator bio prisiljen osnovati vlastitu modnu kuću, ali mu je u pomoć došao Pierre Berge, poslovni čovjek s kojim je do 1976. godine imao ljubavnu vezu.

Saint Laurent se brzo nametnuo kao jedan od kreatora koji je iskoristio revolucionarnu atmosferu 1960-ih, kao i sve unosnije tržište koje su predstavljali mladi. Njegovo ime i brend pod nazivom YSL je postao sinonim za sve što je bilo moderno, a s buticima Rive Gauche je nastojao nekadašnju visoku modu približiti narodnim masama.

Iako je među klijentima i obožavateljima svog djela imao najveća imena svjetskog jet-seta, Saint-Laurent je desetljećima nastojao svoj život učiniti što je moguće više privatnim. Dugo vremena ga je mučila i depresija, koja je posljednjih godina postala sve teža, a i sam je priznao da je sklon "lažnim prijateljima kao što su pilule i narkotici".

Godine 2002. se formalno povukao iz svijeta mode, a kao razlog je naveo sve slabije zdravlje.

Laurent - modni revolucionar

Predsjednik Francuske kao i modni znalci nazivaju Laurenta revolucionarom. "Izgubili smo jedno od najvećih imena u modnoj industriji koji je tu granu podigao do umjetnosti. U stvaranje svoje marke unio je kreativnu genijalnost i elegantnu osobnost. U pola stoljeća rada stvarao je luksuznu i onu svakodnevnu odjeću jer je bio uvjeren da je ljepota i za muškarce i za žene luksuz", u izjavi javnosti napisao je Sarkozy.

Njegov bivši partner Pierre Berge tvrdi da je Laurent ženama davao slobodu i moć. "Bio je jako sramežljiv i introvertiran. Imao je malo prijatelja i skrivao se od svijeta. Poput svih kreatora imao je dva lica, jedno za javnost i drugo za sebe. Današnja moda mu se više nije sviđala, govorio je da ga ne razumije", otkrio je Berge. Još jedan poznati dizajner, Christian Lacroix, za njegove kreacije kaže da su imale "oblik Chanela, izobilje Diora i duhovitost Schiaparellija".

D.A./J. M.
Foto: AFP, Arhiva

Pročitajte više