Preminuo slavni blues glazbenik Bo Diddley

LEGENDARNI američki blues glazbenik Bo Diddley je preminuo u 79. godini života, priopćila je njegova glasnogovornica.

Diddleya je smrt zatekla u njegovom domu u Floridi gdje se oporavljao od moždanog i srčanog udara pretrpljenog prošle godine. Te su tegobe primorale da prekine svoju dugu i uspješnu glazbenu karijeru.

Diddley je 30. prosinca 1928. rođen u gradu McCombu u državi Mississippi pod imenom Ellas Bates, a odrastao je u Chicagu gdje je radio kao mehaničar i tesar prije nego što se u potpunosti posvetio glazbi. Godine 1954. je snimio pjesme "I Am A Man" i "Bo Diddley" koji su došli na vrh top-ljestvica rhytm & bluesa.

Slijedili su veliki hitovi kao "Who Do You Love", "Before You Accuse Me" i "Mona", a Diddley se ubrzo nametnuo kao jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih gitarista američke popularne glazbe. Njegovom se utjecaju, odnosno stilu sviranja gitare, pripisuje unošenje elemenata bluesa u novu glazbu pod imenom rock'n'roll. Zahvaljujući crnom šeširu i pravokutnoj gitari je postao jedna od najprepoznatljivijih ikona američke glazbe, a mnogi rock-sastavi su mu odali priznanje pozivajući ga da gostuje na njihovim koncertima.

Osim kao veliki glazbenik bio je poznat i kao veliki filantrop, a u Okrugu Valencia u Novom Meksiku je 1970-ih je služio kao zamjenik šerifa.

Bio je izabran u Dvoranu slavnih rock'n'rolla, bio je i dobitnik nagrade Grammy.

R.R.

Pročitajte više