Prihvaćanjem Deklaracije završio kongres znanstvenika

Prihvaćanjem Deklaracije u hotelu "Kunjevcima" nedaleko od Vinkovaca večeras je završio Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva.

U radu skupa, koji je počeo u utorak u Zagrebu, a jučer nastavljen u Vukovaru, sudjelovalo je više od tisuću hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i 17 još zemalja.

Prvi kongres hrvatskih znanstvenika uspio je sjediniti više od tisuću znanstvenika koji su radom u sekcijama došli do zaključaka koji su ugrađeni u Deklaraciju, ocijenio je rezultate skupa u izjavi novinarima ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Dodao je kako su ga posebice dojmile "suze koje je vidio u očima sudionika Kongresa kad se čitala Deklaracija".

"Mnogi od njih rekli su mi kako skup kao što je ovaj pokušavaju doživjeti već četrdeset godina", rekao je Primorac, poručivši kako "znanost u Hrvatskoj neće biti pod utjecajem nikakvih grupa i političkih opcija, nego pod utjecajem istine i svega što je dobro za Hrvatsku".

U Deklaraciji se navodi kako se razvoj i bogatstvo zemlje temelje na razvoju slobode, demokracije s jedne i gospodarstva i tehnologije s druge strane. Ni jedno ni drugo nije zamislivo bez znanja i znanosti, stoji u Deklaraciji te ističe kako politička odgovornost mora počivati na suverenosti naroda i pojedinca.

Hrvatski sabor poziva se da zakonima omogući što bolju i plodniju suradnju hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, a Vladu da ukloni sve zapreke toj suradnji.

"Pozivamo hrvatske znanstvenike u inozemstvu da potiču i razvijaju suradnju s domovinskom Hrvatskom, da svijet obavještavaju o Hrvatskoj, da u svoje projekte uključe znanstvenike iz Hrvatske. Pozivamo znanstvenike u domovini da predano razvijaju svoju znanost i šire međunarodnu suradnju", navodi se u Deklaraciji.

Također se ističe da treba poduprijeti Nacionalnu zakladu za znanost, visoko školstvo i tehnološki razvoj Hrvatske, osnovati burzu suradnje, razvijati ustanove za promicanje hrvatske kulture i širiti mrežu lektorata, katedara za hrvatski jezik te hrvatskih studija u svijetu.

(Hina) xdraž yln

Pročitajte više