prijedlozi za sufinanciranje filmske proizvodnje

Na sjednici Vijeća za film i kinematografiju u Ministarstvu kulture usuglašeni su prijedlozi za sufinanciranje filmske proizvodnje u skladu s natječajem za sufinanciranjem filmske proizvodnje u 2004. i Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje programa javnih potreba u području filma i njihovom financiranju.

Umjetnički savjetnici za pojedine kategorije podnijeli su na sjednici, održanoj 18. listopada, članovima Vijeća za film i kinematografiju rangirane liste scenarija preporučenih za realizaciju, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

U kategoriji dugometražnog igranog filma na natječaj je pristiglo 65 scenarija od kojih su neke prijave bile potpune, neke djelomične ili nepotpune, a nekoliko projekata prijavljeno je kao dovršeni filmovi.

Odabrani su filmovi: "Sve džaba", redatelja Antonia Nuića, "Bijesni pas i socijalistička revolucija" redatelja Branka Schmidta, "Karaula" (koprodukcija) redatelja Rajka Grlića (djelomično dovršeni projekti), "Ivin rođendan" redatelja Tomislava Radića i "Voda Pušća Bistra" redatelja Filipa Šovagovića.

U kategoriji "kratki i dokumentarni filmovi" na natječaj su pristigle 104 prijave, a odabrani su "Domjenak" redatelja Vinka Brešana, "Povijest gospođe od prije" redatelja Miroslava Sikavice, "Ratni reporter" redatelja Silvestra Kolbasa, "Tko živ tko mrtav" redatelja Josipa Viskovića, "Vrt plavih ruža" redatelja Mladena Santrića, "Fantom slobode" redatelja Damira Čučića, "Žuto proročanstvo" redateljice Natalije Župan, "Fikret Abdić Babo" redatelja Zvonimira Jurića, "Posljednja pričest" redatelja Ivana Gorana Viteza, "Kanalizacija" redatelja Davora Žmegača, "Slučaj LJ.Š." redatelja Gorana Devića, "Anina američka adresa" redatelja Petra Krelje, "Tečaj letenja" redateljskog para D. Kušan/I. Juka

U kategoriji animiranog filma na natječaj je pristiglo scenarija za izradu više od 250 minuta animacije, a prijavilo se čak 20 producenata. Odabrano je pet filmova.

U kategoriji alternativnog (eksperimentalnog) filma na natječaj je pristigao 21 projekt, odabrano je 13 filmova. Vijeće je upoznato s činjenicom da su neki projekti prijavljeni i na natječaj za financiranje Gradskog ureda za kulturu, te će financiranje rangiranih projekata biti usklađeno s Gradom.

Budući da je u Natječaju za financiranje filmske proizvodnje bilo navedeno da će se proizvodnja sufinancirati sukladno raspoloživim sredstvima namijenjenima javnim potrebama u području filma u ovoj godini, umanjenima za preuzete, a nerealizirane obveze u 2003., filmski projekti koji nisu uvršteni u program realizacije u 2004. imaju pravo prijaviti se na novi natječaj koji će biti raspisan u siječnju 2005.

Iznosi kojima će se sufinancirati odobreni naslovi, navedeni po pojedinim kategorijama, utvrdit će se nakon usklađenja s Hrvatskom radiotelevizijom, Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba, producentima i koproducentima filmova.

Takav je prijedlog prihvatio i ministar kulture Božo Biškupić, stoji u priopćenju iz Ministarstva kulture.

(Hina) pp/xdm ymc

Pročitajte više