Prijetnja Bangkoku sve veća, stanovnici se zbog poplava pripremaju na najgore

NAJGORE poplave koje su u posljednjih 50 godina pogodile Tajland i poplavile dvije trećine državnih provincija, ubile više od 320 osoba, dok je devet milijuna građana pogođeno katastrofom, sve više i više prijete Bangkoku, javlja agencija AP.

Voda je počela nadirati u rubna gradska područja, i to samo dan nakon što je vlada naložila otvaranja brana u riskantnom pokušaju da se putem kanala koji okružuju grad nabujala voda preusmjeri prema moru.

Izvjestiteljski tim AP-a vidio je kako voda prodire u domove u sjevernom okrugu Lak Si, koji je smješten uz glavni gradski kanal Prapa.

Na nekim mjestima razina vode je porasla do visine koljena, no šteta je zasad minimalna, te nije pogodila poslovni dio Bangkoka, a strahuje se kako će brojne vreće pijeska  popustiti pod naletom vode.

Vlada predviđa kako bi kanali mogli biti preplavljeni, no još se ne zna do koje mjere.

CNN prenosi kako je premijer Yingluck Shinawaatra građane zamolio da svoje vrijednosti prebace na viša područja, a radnici se bore da silnu vodu preusmjere od samog grada. Također, rekao je kako vlasti razmatraju kroz koja gradska područja će pustiti vodu, kako bi minimalizirali opću štetu i ljudske žrtve.

Kako bi zaštitili automobile, građani su ih parkirali na nadvožnjacima i povišenim cestama, što je gotovo onemogućilo kretanje po gradu u kojem se i u normalnim danima nije lako probijati u gustom prometu.

Ukupna šteta mogla bi doseći troškove od dvije milijarde dolara, ali najgore se tek očekuje, ako voda uništi trgovine i u potpunosti paralizira rad brojnih tvornica.

Pročitajte više