"Prijetnjama Tadiću Srbija se vratila u Miloševićeve devedesete"

NAKON što je predsjednik Srbije, Boris Tadić, primio pismo u kojemu mu se prijeti metkom u čelo zbog izdaje Srbije, povećan je stupanj njegove sigurnosti te su Ministarstvo obrane, Vojska Srbije i Vojnosigurnosna agencija pokrenule sve potrebnih mjere zbog procjene da su prijetnje ozbiljne, javlja beogradski Blic.

Dragan Šutanovac, ministar obrane Srbije, rekao je da je njegovo ministarstvo poduzelo sve potrebno te kako očekuje da se u državi osigura pravna sigurnost građana i da sudski organi poduzmu adekvatne aktivnosti.

"Lov na vještice kao u Miloševićevo vrijeme"

Ministar Šutanovac je za ove prijetnje Tadiću okrivio političare koji šire poruke mržnje. Nakon što je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Vojislav Koštunica i članovi njegovog DSS-a su Tadića proglasili izdajnikom te su se čak pojavili i plakati ovakvog sadržaja.

"Ovim porukama se sada otvara prostor za nekog novog snajperistu, koji bi trebao izvršiti presudu koja je opravdana govorom mržnje. Ukoliko netko smatra legitimnim da označava izdajnike i kažnjava ih mimo sudskih organa, utoliko je to opasno. Nema nikakve sumnje da je ta vrsta kvalifikacije poziv na linč. To je ponovni lov na vještice kakav je viđen u vrijeme Miloševića, a podsjećam da su u tom vremenu politički protivnici završavali s metkom u potiljku. Odgovornost leži, prije svega, na liderima stranaka koje koriste govor mržnje, a to su Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj. U demokratski razvijenim društvima takve stranke bile bi sankcionirane i na sudu i od birača", rekao je Šutanovac

Vuk Drašković prije atentata dobivao istovjetne prijetnje

Vuk Drašković, predsjednik SPO i nekadašnji srpski ministar vanjskih poslova, rekao je za Blic kako je uoči svih atentata na njega dobivao istovjetne prijetnje, kao sada Boris Tadić.

"Te prijetnje nisu nimalo naivne, jer dolaze od zločinačkih struktura režima koji je vladao do 5. listopada. Ti teroristi i kriminalci vjeruju da će Srbija 11. svibnja glasati za njih i njihove političke partije. Plakate na kojima je predsjednik države predstavljen kao državni neprijatelj, a radikalni terorist Puniša Račić kao osvetnik, najbolje pokazuju gdje se kreiraju te prijetnje i što će se dogoditi u Srbiji ako oni pobjede. Najveće ohrabrenje stiglo je od Tomislava Nikolića, koji je javno izjavio kako ne priznaje presudu ubojicama Zorana Đinđića i da će on osobno  procijeniti je li Ulemek kriv ili nije", rekao je Drašković.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više