Prikazan prvi ciklus dokumentarnih filmova Milana Katića

Prvi ciklus od tri dokumentarna filma zaboravljenog režisera Milana Katića (1900.1969.) prikazan je večeras u sklopu Filmskog programa Kulturnoinformativnog centar (KIC) u Zagrebu.

Prikazani su kratki filmovi "Na izbore" (1946.), "Iz tame u svjetlost" (1947.) i "Spomenik zahvalnosti Crvenoj armiji" (1948.).

Prvi je šestominutni agitacijski spot u kojem se predstavljaju kandidati za prvi Sabor poslije Drugog svjetskog rata, drugi (23 minute) prikazuje opismenjavanje kao borbu socijalističkih vlasti protiv zaostalosti, a treći (42 minute) dokumentira izgradnju monumentalnog spomenika Antuna Augustinčića u Batini na mjestu teške bitke zimi 1944./45.

Povjesničar filma i režiser Zoran Tadić rekao je da je Katić markantna osoba onodobne dokumentaristike, koji je kao već afirmiran filmaš u prethodnom režimu, u poslijeratnim godinama radio filmove koji su u novim okolnostima imali veliku društvenu važnost.

"Svi su režiseri bili tada državni, nisu mogli biti drukčiji, ali Katić to nije krio, niti se dodvoravao", rekao je Tadić. "Nastojao je biti svjedok vremena i njegov filmski rekvizitarij bio je posve primjeren tom naivnom dobu kada se u fiskulturnim gaćama žurilo u neku novu budućnost."

Katić je najprije radio kao novinar, a 1942. sudjeluje na snimanju prvog filma "Lisinski" Oktavijana Miletića. Režirao je 17 filmova, a povukao se 1957. Višestruko je nagrađivan.

Za sljedeći petak također su u KIC-u najavljena tri Katićeva filma.

(Hina) xiluc yjn

Pročitajte više