Prikupljaju se potpisi: Srpski sindikati ruše vladu?

SRPSKI sindikati počeli su prikupljati potpise za smjenjivanje vlade, nakon što su propali pregovori o izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Pregovori sindikalista i vlade počeli su u petak, a propali su kada vlada nije prihvatila glavni zahtjev sindikata da prosječna mirovina ne smije biti ispod 60 posto prosječne plaće. Ovi zahtjevi srpskih sindikata usporili su i pregovore predstavnika Srbije i MMF-a o reviziji "stand by" aranžmana te će oni potrajati još nekoliko dana.

Korigirat će dio zakona, ako to prihvati MMF

Potpredsjednik srpske vlade zadužen za reformu mirovinskog sustava Jovan Krkobatić je kazao da očekuje konačan dogovor o spornom zakonu. "Ukoliko MMF prihvati da neki dijelovi budu korigirani, korigirat ćemo ih, ali za sada nema nikakvih promjena", kazao je Krkobatić i dodao kako pregovaraju da bi došlo do jednog održivog mirovinskog sustava.

Srpska vlada i sindikati već neko vrijeme kalkuliraju sa spornim zakonom. Vlada je prvo poslala izmjene i dopune zakona u parlament da bi ga potom povukla pod pritiskom sindikata koji su tražili neke izmjene. Sindikalist Ljubislav Orbović je u Vijestima B92 rekao kako su pregovori s vladom trajali vrlo kratko te su završeni bez rezultata.

Pročitajte više