"Primite dječicu koja pate, jer njihovo je Kraljevstvo nebesko - osim onog gada, on ima 19 godina!"

Foto: FAH

KAD ČOVJEK vidi koliko političari i novine bjesne oko toga jesu li djeca izbjeglice u stvari djeca, sigurno ostane ponosan što smo kršćanska nacija, piše Mark Steel za Independent.

Jer svi se sjećamo Isusove propovijedi: ''Primite dječicu koja pate, jer njihovo je Kraljevstvo nebesko - osim onog gada, on sigurno ima 19 godina. Pogledajte kako je neobrijan, može odjebati i da ga bar Rimljani razapnu, prokleti lažljivac''.

Nismo naručili ovakvu djecu - očekivali smo slatke četverogodišnjake bez noge i s plišanim medom. Koja je svrha spasiti nekoga tko ima 23 godine i nosi kapuljaču? Koliko će nas još dugo ovako varati?

Zato mnogi komentatori izjavljuju stvari tipa ''Spasio bih svakog pravog izbjeglicu, ali ako neki Afganistanac bježi iz spaljenog sela, noseći majku preko cijele Mađarske, i onda kaže da ima 17, a očito ima 19, bacio bih ga u Sjeverno more tijekom oluje''.

Mnoga ta ''djeca'' ni nisu prave izbjeglice, samo pokušavaju parazitirati kod nas, u našim zemljama i društvima. Bježe od islamističkih bandi u Somaliji, prerušavaju se u piliće kako bi ih u sanducima dopremili u Calais te se onda prošvercali ispod motora u Britaniju.

Jedna od žalbi u novinama je bila da mnoge izbjeglice nemaju papire. Ima smisla, jer ako bježite od napada otrovnim plinom, prvo ćete skočiti do trgovine da uzmete jaknu s više džepova kako bi vam stala vozačka, iskaznica za knjižnicu i zadnja 3 računa za struju.

Na slikama nema djece

Također, zašto nema slika djece u novinama? Novinski propisi i zakoni o medijima ne dopuštaju da se koriste slike djece, tako da bi s naslovnice vrištao natpis ''Zašto puštamo ovog takozvanog izbjeglicu, kad ima zamućeno lice?''.

Mnogi političari smatraju da bi izbjeglicama trebali testirati zube, da im se utvrdi dob. Jer nema ljepše geste nakon 18 mjeseci pod šatorom dok te francuska policija gađa suzavcem, nego da ti doktor pregledava ostatke zubiju zbog utvrđivanja dobi. To je kao kad vam u hotelu ostave čokoladu na krevetu.

Lily Allen i Gary Lineker su se našli na meti napada kad su pokazali suosjećanje s izbjeglicama. Kakvo pravo imaju pjevačica i nogometaš pokazivati tračak dostojanstva i topline prema drugim ljudima? Kako se usuđuju?

Moramo naučiti pravilno se ponašati prema potrebitima - ako vidite nekog da ima srčani udar prvo provjerite da ne pokušava dobiti besplatne kekse u bolnici. Ako starija osoba padne niz stepenice, provjerite da ne pokušava izvesti prevaru osiguranja.

Jer kad su Hugenoti bježali iz Francuske ili Židovi iz Njemačke, povijest s ponosom pamti one koji su rekli: ''Imaju više od 18, pošaljite te gadove natrag'', zaključuje Steel.
 

Pročitajte više