Primorac: Osnivanje katoličkoga sveučilišta potaknut će na kvalitetne promjene

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorac smatra da je osnivanje Katoličkoga sveučilišta znak da u Hrvatskoj dolazi vrijeme u kojemu će studentima biti omogućen veći izbor sveučilišta na kojemu će studirati.

U izjavi za Hinu u povodu nedavno održane prve sjednice Povjerenstva za osnivanje Katoličkoga sveučilišta Primorac je izrazio nadu da će uskoro biti poznat i program Katoličkoga sveučilišta, odnosno da će se znati što će se sve moći studirati na tome sveučilištu.

Ministar napominje kako katolička sveučilišta u svijetu nisu vezana samo uz teologiju, nego se na njima studiraju, primjerice, i pravo, ekonomija, medicina, novinarstvo.

Izrazivši zadovoljstvo što je od prvih dana u procesu osnivanja Katoličkoga sveučilišta te da je o tome s kardinalom Bozanićem već dva puta razgovarao, ministar je istaknuo da osobno potpuno podupire njegov osnutak.

Smatra da će osnutak Katoličkog sveučilišta mnoge u sustavu hrvatskoga visokog školstva potaknuti na kvalitetne promjene u svojim akademskim sredinama.

Ministarstvo će Katoličko sveučilište logistički poduprijeti, izjavio je Primorac, dodavši kako se u svijetu privatna sveučilišta financiraju sama, a iznimno, ako je posrijedi nacionalni interes zbog izrazite kvalitete programa studiranja na tim sveučilištima, u njihovu financiranju mogu sudjelovati i ministarstva, što je u tom slučaju i njihova obveza.

Osim toga, kako je spomenuo, mjerodavno ministarstvo može dati potporu, primjerice, i u nastavničkome osoblju. Ministarstvo će, osim potpune potpore osnivanju Katoličkoga sveučilišta, ustrajati i na pitanju kvalitete sveučilišnih programa, izjavio je Primorac.

Utemeljiteljska sjednica Povjerenstva za osnivanje Katoličkoga sveučilišta održana je 12. siječnja u Nadbiskupskom duhovnom stolu pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. On je tu sjednicu nazvao povijesnom, a osnivanje Katoličkoga sveučilišta odgovorom na izazove i potrebe sadašnjega trenutka.

Odluku o pokretanju osnivanja Katoličkoga sveučilišta donijela je pak Hrvatska biskupska konferencija (HBK) 12. prosinca 2004. na zasjedanju u Zadru, gdje je Zagrebačkoj nadbiskupiji povjereno da, pod pokroviteljstvom HBK, pokrene tu inicijativu.

Pročitajte više