Priopćenje o plenarnom zasjedanju HBK - povrat imovine ide vrlo teško

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) objavio je danas priopćenje o 27. plenarnom zasjedanju HBK, koje održano od 26. do 30. listopada u hvarskom Biskupskom dvoru. L

Središnja točka zasjedanja, kako se ističe, bila je analiza poruka pape Ivana Pavla II. koje je uputio vjernicima i svim ljudima dobre volje prilikom svoga trećeg apostolskoga pohoda Hrvatskoj početkom lipnja ove godine.

Biskupi su ustvrdili da je Papa dao dragocjene smjernice koje će se ugrađivati u pastoralne programe svih hrvatskih (nad)biskupija, i to na području kršćanske baštine, kršćanske kulture, svjedočenja i apostolata, obiteljskog pastorala, rada s mladima, vrednovanja zemljoradnje, ulaska Hrvatske u Europsku uniju i liječenja ratnih rana, navodi se u priopćenju.

Kako se navodi, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima raspravljalo se i o povratu crkvene imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

"Biskupi su konstatirali da povrat ide vrlo teško, pa čak i tamo gdje nema posebnih zapreka, te da je do sada vraćeno manje nego se to ponekad u javnosti želi prikazati", stoji u priopćenju.

Plenarnom zasjedanju predsjedao je nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije kardinal Josip Bozanić, a prvi je put bio nazočan i msgr. Francisco Javier Lozano, apostolski nuncij u Hrvatskoj, koji je zahvalio Svetome Ocu na povjerenju koje mu je iskazao "šaljući ga u ovu plemenitu zemlju s bogatom kršćanskom baštinom".

Budući da se približavaju parlamentarni izbori u Hrvatskoj, biskupi su, kako se navodi, uputili svoju pastirsku riječ javnosti kako bi potaknuli i birače i one koji se kandidiraju na dostojanstvo, odgovornost i zauzetost za opće dobro i sigurniju budućnost naroda i države.

Razgovarajući o predstojećem zahvalnom nacionalnom hodočašću u Rim od 6. do 9. studenoga, biskupi su utvrdili da je "odaziv hodočasnika velik".

Odobren je program za nacionalni susret mladih koji će se, kako je najavljeno, održati u Šibeniku 24. i 25. travnja iduće godine.

Potvrđeno je da će se proljetno zasjedanje HBK održati od 19. do 23. travnja 2004. u Zagrebu, a jesensko od 10. do 14. listopada 2004. u Zadru, stoji, uz ino, u priopćenju.

Pročitajte više