Pripadniku "Škorpiona" Davidoviću produljen pritvor

Slobodanu Davidoviću (52), osumnjičenom da je kao pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice i 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike danas je produžen pritvor za mjesec dana, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević Hini je izjavila da je Davidoviću pritvor produljen zbog opasnosti da pobjegne, utjecaja na dokaze i svjedoke te posebno teških okolnosti izvršenja kaznenog djela.

Iz istih razloga Davidović je zadržan u pritvoru i kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog zločina nad srebreničkim Bošnjacima. Istraga je kasnije proširena i zbog sumnje tužiteljstva da je u listopadu 1991., kao pripadnik "Škorpiona", zlostavljao zarobljene hrvatske vojnike u improviziranom zatvoru u Boboti.

U dijelu istrage koji se odnosi na zločin nad Bošnjacima Davidović se brani šutnjom, a optužbe o zlostavljanju hrvatskih vojnika odbacio je kao neistinite. Tvrdi da je u Boboti zadnji put bio prije 20 godina i da u vrijeme zločina nad hrvatskim vojnicima "Škorpioni" nisu ni postojali, odnosno da su osnovani tek 1993., a da im se pridružio u studenome te godine.

Davidović je sredinom lipnja uhićen u Banovcima kod Vinkovaca nakon što je amaterski snimak ubojstva šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti.

(Hina) xam ysšh

Pročitajte više