Priprema se nacrt novog zakona o prekršajima

U MINISTARSTVU pravosuđa danas se započelo s radom na pripremi nacrta prijedloga novog zakona o prekršajima koji bi trebao osigurati brz, učinkovit i ekonomičan prekršajni postupak.

Radnu skupinu koja će pripremiti nacrt novog zakona vodi sudac Viskog prekršajnog suda Marko Rašo, a očekuju se da će nacrt biti gotovo u prvom kvartalu iduće godine, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

U tom ministarstvu ističu da su protekle dvije godine primjene postojećeg Zakona o prekršajima pokazale njegove brojne slabosti, posebice jer je prekršajni postupak postao složen i jer je izgubio na efikasnosti.

Stoga, smatraju da je nužno pojednostaviti prekršajne postupke koji se vode pred sudovima i upravnim tijelima te ugraditi institute koji će jamčiti učinkovit postupak i zaštitu prava osoba protiv kojih se on vodi.

Novi bi zakon, kažu u Ministarstvu, trebao rasteretiti prekršajne sudove od bagatelnih, odnosno manjih prekršaja i još više unaprijediti konsenzualne forme okončanja prekršajnog postupka (institut prekršajnog naloga).

Ističu kako je zadatak radne skupine da u nacrt prijedloga novog zakona propiše i instrumente za učinkovitu primjenu prekršajnih sankcija i mjera za prisilnu naplatu novčanih kazni, afirmira rad na slobodi za opće dobro, kao alternativnu sankciju, i reducira supletorni zatvor, odnosno zatvorsku kaznu koja se određuje zbog neplaćanja novčane.

Pročitajte više