Pripreme za hrvatski centar za krš napreduju

PRIPREME na Centru za krš, mreži koja treba obuhvatiti sve hrvatske institucije koje se bave istraživanjem i razvojem krškog područja, teku po planu, doznaje se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Državni tajnik u Ministarstvu Juraj Božičević, koji vodi projekt Centra, planirao je prvu sjednicu Vijeća za krš krajem kolovoza u Gospiću, čime će početi realizacija Odluke hrvatske Vlade, koja je na sjednici od 15. srpnja prihvatila projekt Ministarstva znanosti.

Ministar Dragan Primorac imenovao je u srpnju petnaestočlano Vijeće za krš, koje je kao stručno tijelo nadležno za raspravljanje o pitanjima održivog razvoja osjetljivog krškog područja.

Predsjednikom vijeća imenovan je hidrogeolog Božidar Biondić.

Državni tajnik Božičević kazao je da su se odlučili za oblik organizacije koji će se temeljiti isključivo na projektima, bez velike administracije.

"Nećemo dopustiti da jedna takva institucija, vrlo potrebna, od koje mnogo očekujemo, postane mjesto koje bi pojedinci iskoristili neproduktivno, pretpostavljajući mu vlastite koristi", kazao je ministar Primorac.

Projekt u naredna dva mjeseca predviđa više poslova koje će postaviti na noge Centar: do 20. rujna izradu studije o pretpostavkama razvoja krškog područja, a desetak dana iza toga i izradu studije ostvarljivosti Centra za krš.

Do tada je predviđena i izrada popisa projektnih zadataka, te osnivanje baze podataka.

Potom, planirano je održavanje savjetovanja o hrvatskom kršu i njegovom gospodarskom razvoju, a potom i izrade studije o tome.

Troškovi za sve te poslove predviđeni su do 300 tisuća kuna.

Hrvatska zauzima najveći dio dinarskog krškog područja, koje se proteže od slovensko-talijanske granice do Skadarskog jezera.

Dinarski krš ima svjetski značaj jer su na njemu izučeni i opisani najvažniji krški fenomeni, pa su nazivi polje, dolina, kamenica, ponor, hum i još neki postali standardni međunarodni termini.

Pored toga u dinarskom kršu se nalazi 80 posto podzemnih zaliha pitke vode.

Dinarski krš bilježi najveću gustoću biološke raznolikosti podzemne faune na svijetu, te izuzetnu biljnu raznolikost.

Premda nudi iznimne gospodarske mogućnosti, krš je izuzetno ranjiv te zahtijeva stroge mjere zaštite.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više