Prirodne katastrofe i njihova cijena u 2004.

Godina 2004. bit će najskuplja u povijesti za svjetski sektor osiguranja u području prirodnih katastrofan pokazuje popis grupe Munich Re, jedne od najvećih svjetskih reosiguravateljskih kuća. L

- Potres i tsunami (valovi koji nastaju nakon razornih podmorskih potresa), koji je 26. prosinca pogodio dio jugoistočne Azije izazvao je desetke milijardi dolara štete, prema prvoj procjeni grupe Munich Re. Taj osiguravatelj još ne želi iznositi podatke o učinku katastrofe za osiguravatelje. Broj žrtava je 29. prosinca premašio 60.000.

- Potres, koji je pogodio središnji Japan krajem listopada, izazvao je štetu od 28 milijardi dolara, od čega 450 milijuna dolara na teret osiguravatelja. U potresu je poginulo 39 osoba.

- Cikloni Charley, Ivan, Frances i Jeanne (SAD, Karibi) prouzročili su krajem ljeta štete od 56,3 milijarde dolara, od čega 28,5 milijardi dolara na teret osiguravatelja. Poginulo je više od 2.000 ljudi, uglavnom na Haitiju te u Dominikanskoj Republici.

- Tajfuni Songda, Okage i Chaba koji su pogodili Japan, Južnu Koreju i otok Guam krajem ljeta, prouzročili su štetu od 10,5 milijardi dolara, od čega 5 milijardi dolara na teret osiguravatelja.

- Poplave u Kini ovoga ljeta izazvale su štete od 7,8 milijardi dolara, iznos za osiguravatelje nije procijenjen. U poplavama je poginulo više od tisuću ljudi.

- Poplave s više od 2.000 mrtvih ovoga ljeta u Indiji, Nepalu i u Bangladešu izazvale su štete od 5 milijardi dolara, a troškovi katastrofe za osiguravatelje nisu definirani.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više