Prisegnuli suci više sudova

Novoimenovani suci u osam sudova prisegnuli su danas pred predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) Stankom Hautzom.

Prisegu su položili novi suci u bjelovarskom Županijskom sudu, u općinskim sudovima u Čakovcu, Đakovu, Supetru, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici i Vrbovcu, te Prekršajnom sudu u Velikoj Gorici.

U ime novimenovanih sudaca na ukazanom povjerenju zahvalila je Lidija Jakšić, koju je DSV nedavno imenovao za sutkinju Općinskog suda u Vrbovcu, nakon što ju je sredinom prošle godine ministrica pravosuđa imenovala predsjednicom tog suda.

Nezadovoljan takvom odlukom dotadašnji predsjednik Milan Kranjec je tek nakon intervencije pravosudne policije predao dužnost novoj predsjednici. Kranjeca je zbog nedoličnog ponašanja prilikom predaje dužnosti DSV novčano kaznio.

Izbor Lidije Jakšić za predsjednicu suda u kojem nije sutkinja nije iznimka jer je DSV već nekoliko puta, sukladno zakonu, naknadno imenovao predsjednike sudova za suce u tim sudovima.

Zahvaljujući se na imenovanju, Lidija Jakšić je rekla da "samo svojom stručnom osposobljenošću, odgovornim radom i primjerenim odnosom prema svakoj stranci suci mogu otkloniti mišljenje javnosti da su neažurni, socijalno neosjetljivi i podložni političkim pritiscima".

Pročitajte više