Prisegnuli zastupnici petog saziva Hrvatskog sabora, izabrana 4 potpredsjednika

ZASTUPNICI petog saziva Hrvatskog sabora danas su, na poziv predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, svečano prisegnuli da će zastupničku dužnost obnašati odgovorno na dobrobit Republike Hrvatske.

Sabor je prethodno sa 132 glasa usvojio izvješće novoizabranog saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje je podnio predsjednik tog Povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ).

Povjerenstvo je razmotrilo službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 22., 23., i 30. studenoga 2003. za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, a čije je konačne rezultate podnijelo Državno izborno povjerenstvo.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo je da su u Hrvatski sabor izabrana 152 zastupnika, od čega 140 zastupnika s lista političkih stranaka u deset izbornih jedinica, četiri zastupnika s lista političkih stranaka u posebnoj izbornoj jedinici za dijasporu te osam zastupnika nacionalnih manjina.

Saborsko povjerenstvo je također utvrdilo da je s današnjim danom konstituiranja novog saziva Sabora prestao mandat zastupnika prethodnog saziva Sabora, a s tim i članstvo zastupnika bivšeg saziva i u tijelima izvan Sabora, na koja su odlukom Sabora bili imenovani.

Odlukom Povjerenstva također prestaje mandat bivših članova Vlade, a budući su na proteklim parlamentarnim izborima izabrani za zastupnike, njihov će zastupnički mandat mirovati dok Sabor ne da povjerenje novoj Vladi.

Kako je izvijestio predsjednik Mandato-imunitetnog povjerenstva, Damir Sesvečan, zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s dužnostima gradonačelnika i župana, političke stranke odredile su i zamjenike za te zastupnike.

S današnjim danom, rekao je Sesvečan, započeo je mandat zastupnika novog saziva Sabora, a nakon čega su novi zastupnici poimenično prisegnuli.

Izabrana četiri potpredsjednika Hrvatskog sabora

HDZ-ovci Luka Bebić i Darko Milinović, SDPovac Mato Arlović i HNSovka Vesna Pusić su izabrani za potpredsjednike Hrvatskog sabora peti bi potpredsjednik trebao biti izabran na jednoj od slijedećih saborskih sjednica.

Oko petog potpredsjednika, trećeg iz redova oporbe, oporbene se stranke proteklih dana nisu uspjele dogovoriti, odnosno treba li tu dužnost obnašati zastupnik HSS-a ili HSP-a.

Iako saborski Poslovnik predviđa da u slučaju kada se bira pet potpredsjednika, njih se troje bira na prijedlog parlamentarne većine, a dvoje na prijedlog manjine, HDZ je s ostalim strankama dogovorio da oporba dobije tri potpredsjednička mjesta.

Takvom se pristupu usprotivio HSP koji je jedini glasovao protiv HDZ-ovih potpredsjednika, a suzdržao se u glasovanju o oporbenim potpredsjednicima Sabora.

HSP-ovac Miroslav Rožić zatražio je da se utvrdi tko je parlamentarna većina, a tko manjina, jer se bez toga, kaže, ne mogu birati potpredsjednici Sabora.

Rožić je ustvrdio da je takvim postupkom biranja protpredsjednika prekršen saborski Poslovnik, jer su njegove odredbe proizvoljno tumačene.

Za tajnika Hrvatskog sabora izabran je Josip Sesar, bivši zastupnik HDZ-a, koji je na toj dužnosti zamijenio Danicu Orčić koja je podnijela ostavku.

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Branimir Glavaš (HDZ), za potpredsjednika Božidar Pankretić (HSS), a imenovani su i članovi tog odbora.

Taj će odbor, sukladno međustranačkom dogovoru, predložiti sastav Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za zakonodavstvo, zbog čega je u Saboru u tijeku stanka.,

Pročitajte više