Privredna banka Zagreb: BDP ide prema dolje, ovo je unaprijed izgubljena predizborna godina

VJEROJATNO ĆE biti korekcija promjene rasta BDP-a u 2011. godini i to na dolje, zaključuju analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) koji su do sada predviđali da bi ova godina mogla rezultirati blagim rastom BDP-a od 1,4 posto. U današnjoj analizi kažu da je velika vjerojatnost novog pada BDP-a u prvom kvartalu ove godine pa ako se negativna kretanja nastave bit će korekcija.

Izgubili se na putu prema putu izlaska iz krize

Prošlotjedno priopćenje Državnog zavoda za statistiku blago je korigiralo prvu procjenu pada BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine s -0,7 posto na -0,6 posto, što je uz reviziju stope pada u prvoj polovici godine s -2,5 posto na -2,3 posto te u trećem kvartalu s +0,2 posto na +0,3 posto, ukupnu godišnju stopu pada u 2010. smanjilo s -1,4 posto na -1,2 posto.

"S obzirom da je pad BDP-a u 2010. s obzirom na spomenutu reviziju podataka uglavnom u skladu s našom ocjenom (-1,5 posto) te da trenutno raspolažemo s vrlo malo visokofrekventnih pokazatelja za 2011. godinu, za sada ostajemo pri ocjeni da će tekuća godina rezultirati blagim rastom BDP-a od 1,4 posto. Uz napomenu da je raspoloživo relativno malo novih pokazatelja moramo naglasiti da nam raspoloživi podaci ne ulijevaju optimizam i trenutno nam se čini da se gospodarski rast u Hrvatskoj izgubio negdje na putu prema putu izlaska iz krize", navodi se u analizi PBZ-a.

Industrijska proizvodnja u padu


Analitičari upozoravaju da je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine zabilježila pad od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a tada je zabilježen rast industrijske proizvodnje od 0,8 posto. Ovakvo kretanja industrijske proizvodnje potvrđuje mišljenje da oporavak inozemne potražnje ne može povući ukupnu industriju s obzirom na malu orijentiranost izvozu.

"S obzirom da se Hrvatska iz krize izvlači daleko sporije i nestabilnije od drugih usporedivih zemalja ostaje nam nada će ova turbulentna vremena iskoristiti za provođenje zadnjih 15-ak godina uporno odgađanih strukturnih reformi, iako smo svjesni da je predizborna godina unaprijed izgubljena
bitka...treća u nizu od početka krize", zaključuje se na kraju analize. 
 

Pročitajte više