Privremeni libanonski premijer podnio ostavku

Privremeni prosirijski premijer Libanona Omar Karami povukao se u srijedu s dužnosti jer nije uspio osnovati vladu koja bi zemlju trebala voditi do općih izbora u svibnju.

Održavanje izbora u predviđenom roku postalo je time još neizvjesnije, a politička kriza, koja je izbila u veljači nakon ubojstva bivšeg premijera Rafika Haririja, dodatno je produbljena.

"Ponovno smo stigli do slijepe ulice", rekao je Karami novinarima. "Zato sam vas danas pozvao da vam uručim svoju ostavku", rekao je.

Dodao je, međutim, da još uvijek ima dovoljno vremena za održavanje izbora prije isteka mandata sadašnjeg parlamenta 31. svibnja.

Prema ustavu vlada izbore mora sazvati najmanje mjesec dana prije glasovanja.

Libanon nema vladu otkako je Karami 28. veljače, zbog Haririjeva ubojstva, podnio ostavku. Nekoliko dana kasnije parlament ga je ponovno imenovao da oformi novu vladu, no na ostavku se ponovno odlučio jer nije uspio nagovoriti antisirijsku oporbu i prosirijske saveznike da uđu u vladu.

Libanonska antisirijska oporba optužuje Karamija da odugovlači s osnivanjem nove vlade kako bi odgodio izbore na kojima bi oni trebali dobiti većinu. Sadašnjim sazivom parlamenta dominiraju saveznici Damaska.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više