Privremeni službeni rezultati u Ukrajini: Janukovič odnio tijesnu pobjedu



PRIVREMENI službeni rezultati predsjedničkih izbora u Ukrajini pokazuju da je vođa opozicije Viktor Janukovič odnio tijesnu pobjedu nad premijerkom Julijom Timošenko, ali Timošenko još uvijek ne priznaje poraz.

Janukovič je osvojio 48,95 glasova, prema 45,47 posto za Timošenko. Timošenko zasad nije priznala poraz, što u sjećanje poziva Narančastu revoluciju 2004. godine, kad je zbog sumnji u prevaru poništen izbor u kojemu je Janukovič također odnio pobjedu, a nakon toga je za predsjednika izabran Viktor Janukovič, koji je u prvom krugu ovih izbora osvojio tek nešto više od pet posto. 

Janukovič traži da se prizna njegova pobjeda

Proruski kandidat Janukovič zatražio je od svoje protivnice da prizna poraz, a tisuće njegovih pristaša od nedjelje kampira pred sjedištem državnog izbornog povjerenstva u Kijevu, pokušavajući na taj način preduhitriti moguće prosvjede druge strane.

Za razliku od prošlih izbora, međunarodne organizacije ovaj su put pohvalile Ukrajinu zbog održavanja poštenih i pravednih izbora, a izvjesni pravorijek je pohvalom dalo i američko veleposlanstvo. Potpuni službeni rezultati bit će poznati 17. veljače.

Razdor među vođama Narančaste revolucije

Janukovičeva Stranka regija kaže kako će sada u parlamentu pokušati formirati koaliciju kojom će maknuti Timošenko s mjesta predsjednice. Nije jasno koji potez će sada povući premijerka. Njeni pristaše rekli su kako ona namjerava osporavati rezultate, ali ruska novinska agencija Itar-Tass citirala je člana njenog parlamentarnog kluba koji je rekao da Timošenko namjerava priznati poraz. Ona i njeni glasnogovornici nisu dali nikakvu potvrdu sljedećih poteza.

Jedan od ključnih razloga zbog kojih Timošenko nije uspjela pobijediti je, smatraju analitičari, razdor među predvodnicima Narančaste revolucije. Timošenko i Juščenko brzo su se razišli, a razdor između predsjednika i premijerke dodatno je produbio ukrajinsku političku, a od izbijanja globalne financijske krize i ekonomsku situaciju.

Bez jasnog vodstva i bez premoćne potpore javnosti upitno je da bi Timošenko mogla ponoviti 2004. godinu i adekvatno osporiti izborni rezultat. Po svemu sudeći, Ukrajinci su 2010. godine izabrali put koji će ih više približiti susjednoj Rusiji nego Zapadu.

Pročitajte više