Prof. Barbić: Potrebna je pravosudna reforma

U HRVATSKOJ je potrebna duboka reforma pravnog sustava, a prvi koraci na tom području već se poduzimaju, kazao je danas na susretu pravnika u Opatiji predsjednik Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu prof. Jakša Barbić.

Istaknuo je kako je potrebno reformirati zakonodavne dijelove pravnog sustava.

"Sadašnji trend rastakanja pravnog sustava mora se zaustaviti i uspostaviti stanje pravne sigurnosti, jer bez toga ne možemo govoriti o sređenu društvu", kazao je Barbić, dodavši da je to najvažnija zadaća onih koji obnašaju vlast.

Procjenjuje da potrebu za sređenim stanjem u društvu ne treba tražiti u nastojanju da Hrvatska uđe u EU, nego u tome da se stvore normalni uvjeti za život, uredno djelovanje svih institucija i gospodarsko poslovanje.

"Zahtjeve koje EU postavlja mogućim članovima treba shvatiti kao uzor i pomoć na putu do vladavine prava radi vlastitih potreba, a ne potreba EU-a", rekao je Barbić.

Istaknuo je da su za ostvarenje tih nastojanja odgovorne političke stranke i stručnjaci. "Od stranaka se zahtijeva da političkim djelovanjem stvore uvjete za provedbu reforme, a od stručnjaka da joj pridonesu znanjem", kazao je prof. Barbić.

Na trodnevnu susretu pravnika u Opatiji sudjeluje stotina pravnika iz Hrvatske koji će raspravljati o temama iz više pravnih područja.

O ugovoru o zajedničkom pothvatu govorio je prof. Barbić.

Suci Ustavnog suda Jadranko Crnić i Mladen Žuvela govorit će o vlasništvu nekretnina nakon pretvorbe društvenog poduzeća.

Područje trgovačkih društava bit će obrađeno i u referatima o preuzimanju trgovačkih društava i o privremenim mjerama u statusnim stvarima trgovačkih društava.

Na susretu će biti riječi i o postupku javne nabave, arbitražnom rješavanju sporova, primjeni radnog prava i zaštiti potrošača.

(Hina) hšup sp

Pročitajte više