proglašeni dobitnici vbz-ove nagrade za neobjavljeni roman

Predsjednik prosudbenoga suda Miljenko Jergović proglasio je na danas otvorenom Interliberu na Zagrebačkom velesajmu Marinka Koščeca iz Zagreba i Jelenu Marković iz Čačka ovogodišnjim dobitnicima VBZove nagrade za najbolji roman.

Ocjenjivački sud, u sastavu Zoran Ferić, Nenad Rizvanović, Dušanka Profeta, Ivica Ivanišević i Miljenko Jergović, odlučio je da prvu nagradu ravnopravno dijele Jelena Marković za roman "Escajg za teletinu" i Marinko Koščec za roman "Wonderland".

Sud je Markovićkin roman ocijenio kao "duhovitu i nostalgičnu prozu sastavljenu od niza pažljivo konstruiranih sekvenci u kojima se iza naizgled škakljive priče o seks automatima, luđacima, izdavačima i filmskim redateljima, krije osjetljiva ženska osobnost".

U obrazloženju suda Koščecov je roman ocijenjen kao "svojevrsna ispovijest jednog sveučilišnoga zagrebačkog profesora" u kojem autor "ponavlja svoje figure egzistencijalne tjeskobe".

Marinko Koščec je asistent na katedri francuske književnosti Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i do sada je objavio dva romana.

Jelena Marković više je puta nagrađivana u Srbiji, a radi kao dramski pisac u Sarajevu.

Nakladna kuća VBZ pobjednicima je dodijelila po 50 tisuća kuna.

Na VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljen roman 2003. prispjelo je dvadesetak rukopisa, a na prošlogodišnji čak 72 rukpisa.

Pročitajte više