Programsko vijeće HRT-a osnovalo skupinu koja će analizirati njegov rad

PROGRAMSKO vijeće HRTa osnovalo je danas tročlanu radnu skupinu koja bi do iduće sjednice trebala analizirati dosadašnji rad Vijeća te pripremiti očitovanje o zaključcima Hrvatskog sabora kojima su odbijena izvješća o radu Vijeća uz obrazloženje da nije radilo u skladu sa Zakonom o HRT-u.

Hrvatski sabor je krajem prošle godine kritizirao rad Vijeća, zaključivši da je propustilo upozoriti glavnog ravnatelja i programsko vodstvo na nepoštivanje programskih načela i zakonskih obveza na HRT-u.

Vijeće je, stoji u saborskim zaključcima, propustilo i ukazati na nepoštivanje zakona po kojemu je HTV dužan istinito i nepristrano informirati javnost jer je ta kuća, ocjena je saborske većine, u većini informativnih emisija neobjektivno i nepristrano informirala javnost.

Članovi Vijeća ocijenili su danas u raspravi o emitiranom programu između dvije sjednice da je u pojedinim emisijama bilo profesionalnih propusta i pristranosti voditelja pa je Vijeće obvezalo programsko vodstvo HTV-a da se očituje na te primjedbe.

Član Vijeća Hašim Bahtijari zatražio je od programskog vodstva da mu odgovori ima li HTV sustav utvrđivanja odgovornosti, budući da se tek povremeno aktivira institut odgovornosti kad se raspravlja o pojedinim emisijama.

Kao emisije koje nisu profesionalno odrađene navedene su Dnevnik, Otvoreno, Brisani prostor, Večernja škola i Genijalci.

Jadranka Kolarević smatra da se u Otvorenom, koju je na temu Pravilnika o ambalažnom otpadu vodila Hloverka Novak Srzić, najviše čuo poslovni sektor te da je voditeljica bila pristrana.

Zamjereno je uredniku Goranu Miliću što je sam najavio neprofesionalan prilog o pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu u kojem se mogla čuti samo jedna strana. Dio članova kritizirao je i Genijalce, upozoravajući na nisku civilizacijsku razinu i neukus.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić potvrdio je da je rješenje o naplati PDV-a iz Ministarstva financija stiglo devet dana prije nego li je bilo predstavljeno u javnosti, a ne na dan sjednice Programskog vijeća HRT-a zbog čega se, kaže, mogao steći dojam u javnosti da se vrši pritisak na to tijelo.

Pojasnio je da je iz Ministarstva dopis poslan 6. prosinca ali da ga je on, zbog "administrativnih nesporazuma", dobio tek 15. prosinca na dan sjednice Vijeća.

Pročitajte više