Pronađen najstariji predak tiranosaura?

BRITANSKI znanstveni časopis Nature u svom najnovijem broju je objavio kako su kineski i američki paleontolozi u provinciji Xinjiang u sjeverozapadnoj Kini pronašli fosilizirane ostatke dinosaura za kojeg se pretpostavlja da je najstariji dosada poznati predak tyrannosaurus rexa -  najpoznatijeg i najpopularnijeg predstavnika te davno isčezle skupine životinja.

Iako je tiranosaur najpoznatiji od svih dinosaura, fosilni ostaci ukazuju da je na Zemlji hodao relativno kratko u odnosu na druge dinosaure - samo nekoliko milijuna godina prije nego što će, slično kao i sve druge vrste dinosaura, biti zbrisan s lica našeg planeta u katastrofi koji mnogi pripisuju udaru meteorita prije 65 milijuna godina.

Tiranosaur svoju popularnost uživa zbog činjenice da sa 13 metara dužine i 5 metara visine predstavlja jednog od najvećih mesoždera u povijesti, kao i zbog relativno velikog broja fosila pronađenih u Sjevernoj Americi.

Fosili tiranosaura ne samo što već više od stotinu godina izazivaju strahopoštovanje i služe kao inspiracija filmovima od "Izgubljenog svijeta" do "King Konga", nego su u posljednje vrijeme nagnali mnoge paleontologe da se pozabave pitanjem kako su takvi orijaši evoluirali.

Paleontolozi su ustanovili kako tiranosauri ne potječu od karnosaura - mesoždera koji su dominirali jurskim razdobljem, nego od kelosaura - grane dinosaura za koju se odnedavno drži da predstavlja pretke današnjih ptica. Među kelosaurima su najpoznatiji velociraptori - pticoliki grabežljivci koje je popularnima učinio Spielbergov "Jurski park".

Dinosaur nedavno pronađen u Kini je nazvan "Guanlog wucaii", što je kineska riječ za "okrunjeni zmaj". Fosili, koji datiraju od prije 160 milijuna godina, pokazuju kako je ta životinja bila duga samo 3, a visoka samo 2 metra, što je čini patuljkom u usporedbi sa tiranosaurom.

No, anatomski detalji su kineskim paleontolozima jasan znak kako je "Guanlog wucaii" predstavljao tiranosaurovog pretka, isto kao i "Dilong paradoxus", dinosaur kojeg je bio otkrio isti tim, a koji datira nešto kasnije - od prije 130 milijuna godina.

Ono što je posebno zanimljivo kod guanlonga jest velika krijesta koju je imao na glavi, a za koju se špekulira da je služila za privlačenje pažnje prilikom parenja.

Kineski paleontolozi špekuliraju da su mladunci gunalonga, slično kao i mladunci "Dilonga paradoxus", bio pokriveni perjem. Ukoliko se te špekulacije pokažu ispravnim, mogle bi se početi primjenjivati i na tiranosaure, te bi Spielberg bio prisiljen digitalno mijenjati "Jurski park" kako bi uskladio s novim paleontološkim otkrićima.

D.A.

Pročitajte više