PRONAĐENI IZGUBLJENI TEKSTOVI LUDWIGA WITTGENSTEINA

Četiri rukopisa austrijskog filozofa Ludwiga Wittgensteina (Beč,1889. Cambridge,1951.) za koje se pola stoljeća nije znalo gdje su, pronašla je i otkupila Nacionalna biblioteka, priopćio je ovih dana službeni predstavnik te ustanove. L

"Do otkrića je došlo pukim slučajem", kazao je Ernst Gamillscheg, direktor odjela za rukopise bečke Nacionalne biblioteke.

Sestra Ludwiga Wittgensteina dala je tekstove nastavniku glazbe i matematike Rudolfu Koderu. Potonjeg je uz filozofa vezalo staro prijateljstvo, pa je nakon Wittgensteinove smrti 1951., rukopise dobio kao uspomenu, tvrde iz Ex-Librisa, bečkog antikvarijata koji je rukopise prodao biblioteci.

Tih se petstotinjak stranica smatralo izgubljenima, jer njegovi nasljednici nisu o tomu bili obaviješteni.

Međutim, rukopise je Koder oporučno ostavio svojoj supruzi i djeci koji su ih ljetos prodali Ex-Librisu, kazao je njegov vlasnik Hugo Wetscherik.

"Obitelj Koder stupila je s nama u vezu, a mi smo kasnije ponudili tekstove Nacionalnoj biblioteci jer smo znali da će je zanimati", kazao je Wetscherik.

Rukopisi nastali između 1917. i 1918. imaju 59 stranica post scriptuma za "Tractatus Logico-Philosophicus", najveće djelo Ludwiga Wittgensteina u kojemu je iznio postavku da se metafizika ne da jezično opisati.

Nacionalna biblioteka otkupila je i 166 stranica bilježaka o "Filozofskim istraživanjima", drugoj Wittgensteinovoj knjizi, i stranice iz njegova dnevnika koje je napisao između 1930. i 1932. te 1936. i 1937.

Nacionalna biblioteka nije htjela otkriti cijenu po kojoj je otkupila rukopise.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više