Pronađeno tijelo bivšeg direktora estonske Danske Bank

Facebook: Aivar Rehe

BIVŠI izvršni direktor banke Danske Bank koji se nalazio usred skandala pranja novaca u vrijednosti od 200 milijardi eura, pronađen je mrtav u Estoniji, priopćila je lokalna policija, a prenosi Financial Times.

Policija je danas priopćila kako je nakon dvodnevne potrage za Aivarom Reheom koji je u Estoniji upravljao bankom Danske Bank od 2006. do 2015. godine, pronašla njegovo tijelo u njegovoj kući u gradu Talinu. Odbila je dati dodatne informacije, no ranije je tijekom potrage priopćila kako postoji mogućnost da je 56-godišnjak počinio samoubojstvo.

Državna radiotelevizija ERR danas je izvijestila kako svi znakovi upućuju na to da si je Aivar Rehe oduzeo život.

Jedna od najvećih afera pranja novaca

Estonska podružnica Danske Bank u središtu je jedne od najvećih afera pranja novca u povijesti, pri čemu je kroz nju u zadnjih deset godina prošlo oko 200 milijardi eura sumnjivog novca iz Rusije, Moldavije i Azerbejdžana.

Zbog ove afere, pokrenuta je kriminalna istraga u banci, ali i njenih visokih rukovoditelja u SAD-u, Danskoj, Estoniji i Francuskoj. Estonski tužitelji jučer su izjavili da Rehe nije jedan od osumnjičenih.

Trenutno je u Estoniji osumnjičeno 10 bivših zaposlenika, uglavnom niže pozicioniranih, dok su danski tužitelji optužili nekoliko viših rukovoditelja, uključujući bivšeg izvršnog direktora Thomasa Borgena i glavnog financijskog službenika Henrika Ramlau-Hansena.

Rehe je lokalnim medijima izjavio da se pridržavao mjera protiv pranja novaca, ali da se ipak osjeća odgovornim za skandal.

"Vodio sam banku 10 godina, to su bili moji ljudi", rekao je Rehe u ožujku za Postimees.

Pročitajte više