Propao referendum protiv Istanbulske, nije skupljeno dovoljno potpisa

Foto: Index

U NEDJELJU u ponoć je isteklo vrijeme za prikupljanje potpisa za referendume kojima se želi ukinuti Istanbulska konvencija te smanjiti prava nacionalnih manjina.

Još uvijek nije poznat konačan broj sakupljenih potpisa, kazali su iz Istine o Istanbulskoj. Kalkulira se brojem od 371.000 potpisa, a bilo je potrebno sakupiti 375.000 potpisa.

"Prikupili smo diljem Hrvatske 371.821 potpis. Ostvarili smo fenomenalan rezultat. Još uvijek nam izvješća pristižu, nedostaje nam nekoliko tisuća potpisa", poručili su iz inicijative. 

Crveni kartoni u gradovima

"Ovaj respektabilan broj prikupljali smo u nenormalnim uvjetima, čega ste bili svjedoci, a to još nije završeno. Dobili smo nekoliko crvenih kartona, o čemu smo obavijestili Ustavni sud, Ministarstvo uprave, Državno izborno povjerenstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo i zahtijevamo od ministra uprave da nam se dodijeli daljnjih 15 dana za sakupljanje potpisa na mjestima gdje smo neustavno uskraćeni za tu mogućnost. To su gradovi Rijeka, Gradac, Pula, Sisak i Samobor", dodano je iz inicijative.

"Zahtijevamo od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se uključi u ovaj spor. Ona ima prema Ustavu dužnost brinuti o usklađenom djelovanju državnih vlasti. Neka Rijeka, Gradac, Sisak i njihovi građani konačno kažu jesu li za Istanbulsku ili ne. Ako neka županija poput Varaždinske ili Ličko-senjske može skupiti u jednom razdoblju 14 tisuća potpisa, mi u Primorsko-goranskoj ne možemo skupiti potpise od potencijalnih 100 tisuća potpisa, neka građani kažu što misle. Došlo je do samovlasti koja nam je u konačnici bitno utjecala na rezultat. Imali smo tri prebrojavanja, u prvom prebrojavanju smo imali dovoljan broj potpisa, no nedostajali su podaci poput OIB-a i slično. Na kraju, kad smo uklonili takve potpise, došli smo do ovog broja", rečeno je iz Inicijative za Istanbulsku.

Točni podaci još uvijek nisu poznati

Rezultati su usmeno prijavljeni, no točni podaci još uvijek pristižu i prebrojavaju se, no broj je oko 371.000 potpisa. "Kaznenu prijavu zbog toga što se dogodilo smo podnijeli, neka institucije odrade svoj posao. Neshvatljivo je da jedan gradonačelnik Rijeke donese zaključak kako smo nezakoniti jer on smatra da smo nezakoniti", poručeno je iz inicijative. 

Ova inicijativa je propala i sad postoje dvije mogućnosti - novo prikupljanje potpisa za šest mjeseci ili dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa. Iz inicijative očekuju da će im biti omogućen novi rok za prikupljanje potpisa od dodatnih 15 dana. Poručuju da će filtriranjem rezultata sakupljenih potpisa konačan broj biti poznata kroz nekoliko dana. Nadaju se kako bi on mogao biti dovoljan za referendum. 

Obje su inicijative u 15 dana morale prikupiti najmanje 375 tisuća potpisa hrvatskih birača kako bi sabor imao obavezu raspisati referendume.

Pročitajte više