Prošlo 25 godina od ubojstva Reihl-Kira, supruga zavapila: "Bojim se da nalogodavci neće odgovarati"

Screenshot: YouTube

CENTAR za mirovne studije organizirao je u Osijeku suradnji s tim gradom Akademiju "Josip Reihl-Kir" u povodu 25. godišnjice smrti načelnika osječke policije, koji je ubijen u ljeto 1991.


Jadranka Reihl-Kir tom je prigodom rekla kako je svaka godina koja se niže sve bolnija jer se boji da nalogodavci koji su naručili ubojstvo i ubili njezina muža nikada neće biti privedeni pravdi. Dodala je kako joj je trebalo 17 godina da čovjeka koji je priznao ubojstvo privede licu pravde, što je sramotno za državu koja se smatra uređenom.

Predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac rekao je kako su "u liku i djelu Josipa Reihl-Kira prepoznali simboliku mirotvorstva zbog načina na koji se nosio s predratnim situacijama 1991. godine".

Istaknuo je kako je bio iznimno otvorena osoba koja je probleme pokušala riješiti pregovorima jer je na njih išao bez oružja, što govori da je vjerovao u ideju nenasilja, te je s ljudima koje je okupio oko sebe, kako je rekao, "pokušavao dovesti mir na ove prostore", u čemu, nažalost, nije uspio plativši to vlastitim životom.

U Centru za mirovne studije smatraju kako poruke i način kako je Reihl-Kir radio danas treba njegovati jer je to pravi put da se izbjegne nasilje. Bosanac je izrazio zadovoljstvo što su obilježavanje te godišnjice prvi put poduprli grad Osijek i gradonačelnik.

Načelnik Josip Reihl-Kir ubijen je na nadzornoj točki hrvatske policije kad se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji, a uz njega su ubijeni i potpredsjednik osječkoga Izvršnog vijeća Goran Zobundžija i vijećnik Milan Knežević. Preživio je samo predsjednik tenjske Mjesne zajednice Mirko Tubić, koji je teško ranjen.

Okrivljenik za to ubojstvo - pričuvni pripadnik MUP-a Antun Gudelj, nakon što je u odsutnosti osuđen te primjenom Zakona o općem oprostu aboliran, pravomoćno je u svibnju 2009. godine, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na 20 godina zatvora.
 

Pročitajte više