Prošpancirajte do Varaždina

"KAO što jedna slika vrijedi više nego tisuću riječi, tako i jedna večer u Varaždinu za vrijeme Špancirfesta vrijedi više nego sve riječi kojima možemo najaviti taj festival",  rekao je gradonačelnik grada Varaždina i pokrovitelj festivala Ivan Čehok pozvavši sve da posjete Varaždin za vrijeme devetog Špancirfesta od 24.kolovoza do 2. rujna. 

U moru hrvatskih festivala Špancirfest se posebno izdvaja, što duljinom trajanja, što zanimljivošću i brojem događanja. Kroz deset dana trajanja, na ulicama grada Varaždina i  trgovima bit će postavljeno sedam pozornica, na kojima se očekuje 246 događaja, preko 130 izlagača, te mnogobrojni gosti i naravno - mnoštvo špancirera, posjetitelja prepuštenih ugođaju festivala.

U deset dana Špancirfesta pruža se jedinstvena prilika vidjeti mješavinu uličnog teatra, cirkuskih vještina, te koncerata etabliranih i poznatih glazbenika. Ulični festival, festival komedije, dječji  festival, jazz festival, te world music festival mali su dio velike manifestacije koja se očekuje u Varaždinu.

Zvonko Bogdan, Darko Rundek, Neno Belan, Marjan Ban & Fjumens, Josipa Lisac, Raphael Wressing Trio, Scott Steen, Enrico Crivellaro, Tamara Obrovac, Hladno pivo,  Majke, Gibonni i Klapa Iskon samo su neka od imena koja će se izmjenjivati na festivalskim pozornicama.

Naravno, na Špancirfestu će se i dalje moći vidjeti proizvodi tradicijskih obrta, hrana, piće, te suvremeni uporabni predmeti bazirani na hrvatskoj etnološkoj i kulturnoj baštini.

Uska ulica mnogima je najljepša ulica u vrijeme Špancirfesta, prozvana već umjetničkom ulicom. Njoj će ove godine poseban ugođaj dati čak 14-ero likovnjaka s Akademije likovnih umjetnosti.

Kao i većina drugih festivala i Špancirfest ima svoj kontinuitet i tradiciju, a on je svake godine tradicionalno drugačiji, izvan očekivanog, s mnoštvom novih sadržaja i brojnim iznenađenjima. 

Kako sami organizatori iz Turističke zajednice grada Varaždina kažu: "Riječima se mogu prenijeti tek puke brojke i fakti, a Špancirfest je ipak puno više od izlagača, izvođača i pozornica", nešto što  jednostavno treba doći vidjeti i doživjeti.

Svi su programi, osim predstava komedije, zbog limitiranog kapaciteta prostora i ove godine besplatni.

N.D.

Pročitajte više