Prosvjed SSSH-a zbog paketa zakona o doprinosima za obvezna osiguranja

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je danas Vladi i Hrvatskom saboru prosvjed protiv načina usvajanja paketa zakona kojim se uređuju doprinosi za obvezna osiguranja i njihovo prikupljanje, te izmjena zakona o mirovinskom osiguranju i zdravstvenom osiguranju.

Iskazujemo najoštrije protivljenje nastavku prakse da se bez prethodne rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću u saborsku proceduru upućuju propisi koji se odnose na pitanja od interesa za sve socijalne partnere, te zahtijevamo njihovo povlačenje iz daljnjeg zakonodavnog postupka, kaže se u priopćenju SSSH-a.

Sindikalci su posebno ogorčeni jednom izmjenom Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja, čiji tekst im nije niti dostavljen na uvid.

Naime, izmjenama tog Zakona potpuno se ruši cijeli koncept Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, po kojem poslodavci koji ne ispune obvezu zapošljavanja određenog broja invalidnih osoba u poseban fond uplaćuju doprinos u visini od 0,1 posto.

Izmjenama zakona tim se poslodavcima smanjuje doprinos za zapošljavanje tako da će umjesto 1,7 posto plaćati 1,6 posto.

Zbog toga se više ne može govoriti o poticanju zapošljavanja invalidnih osoba, već samo prelijevanju sredstava iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugi fond, ocjenjuje SSSH.

Budući je, po informacijama sindikata, rasprava o navedenim propisima zaključena pa bi zastupnici o tim propisima trebali glasovati danas, SSSH traži da Vlada u slučaju neprihvaćanja zahtjeva o povlačenju zakona iz saborske procedure predloži amandman kojim se briše članak 14. i 15. spornog zakona.

SSSH moli Vladu da, ako ne prihvaća ni taj zahtjev, odgodi glasovanje o toj točki.

Pročitajte više