PROSVJEDI: ORAGNIZATORI DRŽE DA SU ŽIDOVI BOLJE TRETIRANI

Organizatori pariških prosvjeda protiv prijedloga zakona o zabrani islamskog pokrivala za glavu u državnim školama, kritizirali su u subotu francusko društvo nazvavši ga "permisivnim", a posebice su upozorili na različitost u pristupu prema židovima i muslimanima.

Jedan od organizatora manifestacije, francuski Alžirac Mohamed Latreche, predsjednik Stranke muslimana Francuske (PMF), radikalne skupine iz Strasbourga s 2000 članova, prozvao je francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca zbog njegova stava prema židovima i muslimanima.

"Gospodine Chirac, vi ste rekli: 'kada je pogođen židov,pogođena je Francuska',a ja kažem: kada pogodite muslimana, pogođena je Francuska", rekao je pozdravljen povicima prosvjednika koji su tražili Chiracovu ispriku.

Jedan drugi govornik, Rachid Benaissa, citirao je popis židovskih radija i listova i naglasio da muslimani nemaju niti jedan radio.

Benaissa je posebice napao zajednice istospolnih osoba (PACS) , koje su odnedavna dopuštene u Francuskoj. Napao je "permisivno društvo" i one koji tvrde da su "šokirani marama ali ih ne šokiraju homoseksualci".

O prijedlogu zakona zabrane nošenja feredži i drugih vjerskih obilježja u državnim školama francuski parlament treba raspravljati početkom veljače.

Mohamed Latreche, poznat po svome anticionističkom stavu već je u prošlosti usporedio izraelskog premijera Ariela Sharona s Hitlerom, rekavši da je "cionizam ideologija apartheida, protiv koje će se boriti, kao i protiv nacizma".

(Hina) tm rt

Pročitajte više