Protibetanski prosvjedi u Kini bilježe prve žrtve

STRANI mediji javljaju o valu nasilja u demonstracijama u tibetanskom drevnom gradu Lhasi, koje predvode budistički svećenici. Prema posljednjim podacima nekoliko je trgovina kao i automobila u plamenu, a na ulici se mogu čuti i pucnji. Lokalni radio javlja o zasada dva poginula.

Američka vlada i Europska unija pozvale su Kinu na hladnokrvnost prema prosvjednicima uz opasku kako je krajnje vrijeme da Peking pokaže poštovanje prema tibetanskoj kulturi. Tibetanski vođa Dalaj Lama iz egzila u Indiji, apelirao je kineskim vlastima da ne upotrebljavaju silu prema prosvjednicima.

Protibetanski prosvjedi prešli su granicu Kine, odnosno Tibeta, a na ulice su izašli u Indiji kao i u Nepalu. Najžešće je bilo u Katmanduu gdje se nepalska policija sukobila s oko 1000 prosvjednika, uključujući i budističke svećenike koji su bili u masi. Nepalske vlasti javljaju kako je dvanaest svećenika ozlijeđeno u nemirima, a nekoliko njih je uhićeno kraj kineskog veleposlanstva.

Prosvjedi u Lhasi počeli su još u ponedjeljak povodom obilježavanja 49. godišnjice tibetanske pobune protiv kineske vlasti koju je ugušila vojska.

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više