Protiv Miloševića pod zaštitom svjedočio Arkanovac

NA HAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je svjedočio zaštićeni svjedok optužbe B1738, pripadnik Arkanovih tigrova.

Uz svjedočenje koje se odvijalo uz mjere zaštite identiteta i često zatvaranje sjednice, optužba je kao dokaz uvela i njegov pisani iskaz. Svjedok B1738 govorio je o okolnostima pristupanja Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, što je bio službeni naziv postrojbe pokojnog haškog optuženika Željka Ražnatovića Arkana, obuci u centru u Erdutu, napadu na Bijeljinu i drugim akcijama.

Glavnina njegovog iskaza vezana je uz napad Arkanovaca na Bijeljinu 31. ožujka 1992., jednu od prvih akcija paravojnih snaga iz Srbije na početku oružanih sukoba u BiH.

U akciji je sudjelovalo 45 dobro naoružanih pripadnika postrojbe, koji su, krečući se u skupinama po pet, preuzeli nadzor nad gradom za šest do osam sati, rekao je svjedok, dodajući da su naišli na slab otpor. Ograničivši se na akciju svoje skupine, govorio je o zauzimanju autobusne postaje, ubojstvu jednog civila, razaranju muslimanskog kafića te zauzimanju bolnice.

Pravilima Suda svjedoci su zaštićeni od samoptuživanja, pa svjedok B1738 na javnoj sjednici nije iznio puno podataka o civilnim žrtvama napada, potvrdivši samo da je pucao na Muslimane. Više su govorile video snimke i fotografije prikazane u sudnici, među njima i poznata fotografija Arkanovca koji nogom udara tijelo jedne ustrijeljene žene.

Svjedok je govorio i o pljačkama koje su nakon zeuzimanja grada vršili po zapovjedi, uključujući i oduzimanje 40 automobila, jednog autobusa i vatrogasnog vozila, koji su odvezeni u Erdut.

Svjedočio je i o zločinima u obližnjem selu Janji i u Zvorniku, koji su u travnju 1992. počinili dijelovi njegove postrojbe.

Optuženi Milošević, koji se pred Haškim sudom brani sam, u protuispitivanju je nastojao dokazati da je svjedok pristupio Arkanovim tigrovima kao žrtva "progona Srba u Hrvatskoj" i da su većina unovačenih u bazi u Erdutu bili iz Hrvatske.

Svjedok je potvrdio da je "i prije rata i nakon rata bio žrtva etničkog čišćenja u Hrvatskoj, objasnivši da je 1998. pobjegao iz Borova", no rekao je da je većina Arkanovih novaka bila iz Srbije.

U utorak će na suđenju Miloševiću video-linkom iz Dubrovnika svjedočiti umirovljeni general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u vrijeme napada JNA u jesen 1991. Napad na Dubrovnik jedan je od dvadesetak pojedninačnih ratnih zločina iz Miloševićeve optužnice za Hrvatsku.

Pročitajte više