Protiv ovih ljudi su pokrenute istrage zbog namještanja natječaja i uhljebljivanja

Foto: FAH

OVIH je dana aktualna još jedna afera oko namještanja natječaja, a radi se o razotkrivenom dopisivanju vladinog glasnogovornika Marka Milića i šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.

"Niko Dujmović", poruka je koju je Marko Milić poslao Jakupčiću 30. rujna 2019., dok je ovaj još bio šef Hrvatskih šuma, odnosno dok nije bio uhićen.

"Raditi će, do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP", odgovara Miliću Jakupčić.

"Hvala ti Kruno puno", odgovara Milić.

"Nema na čemu", uzvraća Jakupčić.

>> Sin poznatog tate, ministrant, Plenkovićev trbuhozborac... Tko je Marko Milić?

Milić tvrdi da se kod šefa Hrvatskih šuma samo raspitivao kako je njegov bliski prijatelj Niko Dujmović, no u međuvremenu je objavljeno da je Milić šefu Šuma poruku poslao na dan kad je Dujmoviću završio pripravnički staž te da je Dujmović dan nakon poruke potpisao novi ugovor u Šumama.

Dujmović je pripravnički staž dobio u Upravi šuma podružnice Buzet, iako ga tamo nikada nije odradio. Usto, u svom diplomskom radu zahvalio je obitelji Milić.

A nakon brojnih reakcija na saznanja prema kojima su najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića sudjelovali u razmjeni poruka o pojedincima koji su zapošljavani na mjesta u državnim poduzećima, oglasilo se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te je danas izjavilo da će proučiti SMS poruke glasnogovornika vlade Marka Milića u aferi s porukama koja uključuje vrh vlade. 

Koje će sankcije snositi Milić, još nije poznato, a mi se do tada prisjećamo afera s namještanjima natječaja i poslova zbog kojih su njihovi akteri uhićivani. 

Na nagovor Josipe Rimac dodjeljivali financijske potpore "po babama i stričevima"

Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, nakon nagodbe s Uskokom u listopadu prošle godine priznala je krivnju za sređivanje dodjele financijskih potpora tvrtkama koje za te potpore nisu ispunjavale kriterije. Svojedobno je Uskoku rekla da je na nagovor Josipe Rimac pomagala prijateljima da dobiju neke potpore. Zbog toga je pravomoćno osuđena na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. 

>> Horvatova pomoćnica priznala: Novac smo dijelili po babi i stričevima 

Uz nju su uvjetno osuđeni i Velimir Žunac, bivši državni tajnik u MRRFEU, te Katica Mišković, bivša ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Uz njih, Uskok je prošle godine podigao optužnicu i protiv četvorice bivših ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića - te protiv gradonačelnika Županje Damira Juzbašića.

Aladrović bio ministar dok se nad njim vršila istraga - pogodovao prilikom zapošljavanja

Proširenjem Horvatove istrage Uskok je došao i do tadašnjeg ministra Aladrovića kojeg je teretio za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

Uz Aladrovića je bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, kojeg je na zadnjim izborima podržao Domovinski pokret. Nakon pokretanja istrage Horvat je uhićen kao prvi ministar na dužnosti, a Josip Aladrović i Boris Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova. S dužnosti su razriješeni krajem travnja prošle godine.

>> Bivši pomoćnik Aladrovića: Tražio me unaprijed imena kandidata i pitanja za natječaj

Prema Uskokovoj optužnici, Aladrović je nabavio pitanja za testiranje za zapošljavanje u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje Lidiji Sinković, čiji je otac Ivan Sinković blizak Darku Horvatu.

Potom je pogodovao i pri zaposlenju Petre Periše za koju je, prema tvrdnjama Uskoka, što je kasnije potvrdila i Mandac, urgirao Damir Juzbašić koji je preko Mandac i Aladrovića nabavio pitanja za testiranje. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Istražitelji su tada u mobitelu Ane Mandac pronašli brojne poruke koje je slala dvjema ženama, a među ostalim i pitanja za testiranje. Da je Aladrović bio upleten u to, potvrdio je i iskaz Grozdane Butković koja je 2018. radila u Odjelu za ljudske potencijale pri Središnjem uredu HZMO-a, a kojoj je Aladrović dao zadatak da koordinira testiranja te ju na uvid tražio pitanja.

HDZ-ovka rođaku dva puta pokušala namjestiti milijunski natječaj pa su oboje završili u zatvoru

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je u rujnu prošle godine izvijestio o uhićenjima HDZ-ove voditeljice iz HAMAG-BICRO-a Magdalene Dovečer i njezinog rođaka Tihomira Pajića, kojemu je pokušala dva puta namjestiti milijunski natječaj.

Zbog toga su završili na mjesec dana u zatvoru. Dok je Dovečer zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, Pajiću je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

>> Uhićena HDZ-ovka i rođak kojem je sređivala natječaj idu mjesec dana u zatvor

Dovečer, tada djelatnica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, sama je pripremila dokumentaciju o nabavi te prilagodila uvjete kako bi ih na natječaju zadovoljio obrt njezinog rođaka iako je za pripremu i provedbu postupka predmetne javne nabave formalno bilo zaduženo Stručno povjerenstvo.

Radi se o postupku javne nabave "Usluga grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND", procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (cca. 113.000 eura), financiranom sredstvima EU.

Nakon toga je inicirala pokretanje predmetne nabave, a kada su u roku otvorenom za podnošenje ponuda, osim ponude grafičkog obrta njezinog rođaka, pristigle još četiri ponude drugih ponuditelja, cjenovno povoljnije, suprotno preporukama djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima, sastavila je Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve pristigle ponude osim ponude grafičkog obrta drugoosumnjičenika odbila kao nepravilne.

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Nakon što je jedan od ponuditelja podnio žalbu, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odluku poništila, predmet je vraćen na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u pa je Dovečer još jednom sastavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je ponovno eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno je poništila odluku o odabiru ponude grafičkog obrta Tihomira Pajića i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, a Dovečer je predmetno rješenje bezuspješno pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske pa je na koncu nabava dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja.

U međuvremenu je Dovečer prijavljena za još jednu prevaru, a radi se o lažnom prikazivanju prava na troškove međumjesnog prijevoza jer je stanovala na području Zagreba. Istražitelji su izračunali da je na ovaj način oštetila državnu agenciju u kojoj radi za oko 118 tisuća kuna.

Izmislio novo radno mjesto za blisku prijateljicu

Uskok i policija prošle su godine pokucali na vrata Davora Mikulića, ravnatelja Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, te još troje zaposlenika Agencije.

Mikulić je uhićen zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem, dok su ostali optuženi za poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, Mikulić je kao odgovorna osoba javne ustanove iz Osijeka na poticanje 43-godišnje bliske prijateljice da je zaposli to i učinio tako što je objavio natječaj za radno mjesto te dogovorio s članovima povjerenstva da kao najbolji kandidat bude odabrana 43-godišnjakinja.

>> Smijenjen šef državne agencije koji je uhićen u akciji USKOK-a   

Usto, Uskok je iznio i sumnje da je 43-godišnjakinja zatražila od Mikulića da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto, koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji, te joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu, na što je Mikulić i pristao.

Mikulić je prvotno izmijenio dva pravilnika da bi sistematizirao do tada nepostojeće radno mjesto, a onda i raspisao javni natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, objavljujući ga samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina.

Članovi natječajnog povjerenstva su druge dvije optužene osobe, od kojih je Mikulić zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu njegovu prijateljicu.  

Namještale natječaj za bogatog poduzetnika bliskog HDZ-u

Početkom studenog prošle godine Županijski sud u Zagrebu donio je dvije osuđujuće presude za pokušaj nezakonitog pogodovanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Radi se o slučaju koji se vodi protiv poduzetnika bliskog HDZ-ovim krugovima Kreše Peteka, i to zbog namještanja poslova njegovoj firmi u Velikoj Gorici i Novoj Gradišci.  

U istrazi EPPO-a optuženo je ukupno deset osoba, a njih pet se nagodilo, dok su dvije optuženice osuđene na rad za opće dobro nakon što su priznale krivnju.

>> Osuđene suradnice Kreše Peteka koje su za njega namještale natječaje 

Radi se o Petekovoj bliskoj suradnici Mirjani Prodan, koja je priznala da je namještala njegovoj tvrtki natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici. Radi se o projektu vrijednom 97.365.000 kuna koji je sa 67.34 posto sredstava financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije. 

Foto: Igro Kralj/PIXSELL

Druga osuđena je stručnjakinja za EU fondove Iva Grdić, koja je priznala da je sudjelovala u namještanju natječaja za izradu reciklažnoga dvorišta i solarne elektrane. Naime, natječaj je 2018. raspisala Nova Gradiška kako bi te poslove dobila tvrtka Kreše Peteka. Dobila je kaznu od 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro te je morala platiti 100.000 kuna novčane kazne.

Tražili od Rimac da sredi poslove u državnoj upravi

Bivši tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i nekadašnja zamjenica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić priznali su u lipnju prošle godine da su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe.

Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa svog osiguranja Domagoja Slovinca, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Sva trojica su zvali Rimac te ju molili za intervenciju pri polaganju ispita, nakon čega je ona zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić koja je ujedno bila i ispitivačica u državnim ispitnim komisijama.

>> Ljudi s kojima je Rimac sređivala ispite i uhljebljivala sve priznali i nagodili se

Drakulić, Čović i Novak osuđeni su zbog trgovanja utjecajem na kazne zatvora od sedam mjeseci, s time da su Drakuliću i Novaku zatvorske kazne preinačene u uvjetne kazne s rokom kušnje u trajanju od dvije godine, dok je Čoviću kazna zamijenjena radom za opće dobro na način da mu se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada, što znači da će odraditi 420 sati.

Edita Grubišić priznala je da je na traženje Josipe Rimac pogodovala pri zapošljavanju četiri osobe u Uredu državne uprave Šibensko-kninske županije, a osuđena je na deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Grubišić je, zajedno s ostalim osuđenicima, uz uvjetnu osudu morala platiti pet tisuća kuna sudskih troškova. 

Nekadašnji Uhljeb godine izbjegao zatvor

Državno odvjetništvo je krajem prošle godine tražilo istražni zatvor za direktora kontrole leta Vladu Bagarića jer ga se teretilo da je zlorabio svoja ovlaštenja prilikom zapošljavanja u državnoj tvrtki od posebnog državnog interesa.

Naime, tužiteljstvo ga je sumnjičilo da je nezakonito zaposlio Andreu Reščić i Franju Klešića, sina glavnog državnog revizora Ivana Klešića, a istraživanje je pokrenuto nakon što su Bagarića kazneno prijavili zaposlenici HKZP-a.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Oni su rekli da je Bagarić zaposlio nekoliko poznanika, uključujući i svojeg kuma. Bagarićevi zaposlenici i članovi sindikata svojedobno su javno istupili tvrdeći da ih Bagarić zlostavlja te da im neosnovano prijeti otkazima.

Tužiteljstvo je sutkinji istrage velikogoričkog Županijskog suda podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, odnosno zaposlenika HKZP-a, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom na to da su u tijeku natječaji za nova zapošljavanja u toj državnoj tvrtki.

Na koncu je sutkinja velikogoričkog Županijskog suda odbila zahtjev tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora Bagariću.

>> UHLJEBARIJ Šef Kontrole zračne plovidbe taji plaću i nagrade, pogledajte mu "klijet"

Inače, Index je prvi pisao o Bagariću kojeg su čitatelji naknadno izabrali za Uhljeba godine. Naime, otkriveno je da je uz plaću od preko 30.000 kuna mjesečno primao i 5058 kuna mirovine temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima. Usto je dobivao i godišnje stimulacije pa je tako u 2018. godini dobio 134.296,28 kuna, a za 2019. godinu 166.966,83 kune.

Pročitajte više