Protokol o suradnji u zaštiti od katastrofa

Izaslanstva Hrvatske, Slovenije i Mađarske potpisala su danas u Plitvicama Protokol o suradnji u zaštiti od prirodnih i tehnoloških katastrofa i dogovorili plan aktivnosti za iduću godinu.

Izaslanstva su na petom po redu trilateralnom sastanku raspravljali o dosadašnjoj suradnji na području zaštite od katastrofa, a predstavnici hrvatskog MUP-a ocijenili su da je pomoć dviju članica EU-a na tom području od velikog značaja za Hrvatsku.

Istaknuto je da je suradnja najbolja u pograničnim područjima gdje se održavaju zajedničke vježbe, a u potpisanom protokolu posebna pozornost dana je preventivnim mjerama i pripremi za izvanredna stanja.

Na sastanku je predstavljen i prijedlog programa djelovanja u aktivnostima zaštite od spašavanja u katastrofama i nesrećama većih razmjera u Hrvatskoj. Od početka iduće godine rad civilne zaštite, profesionalnih vatrogasaca i sadašnje Službe motrenja i obavješćivanja, odnosno budućeg Centra 112, koordinirat će Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Voditelj hrvatskog izaslanstva pomoćnik unutarnjih poslova Žarko Katić ocijenio je da je Hrvatska spremna za sve veće nesreće koje ju mogu zadesiti. Naglasio je da se posebno ulaže u vatrogastvo te da je u tijeku nabava 210 vozila za te namjene. Dodao je da se u skladu s financijskim mogućnostima države nabavlja i druga oprema potrebna za akcije zaštite i spašavanja

Mađarsko izaslanstvo predvodio je ravnatelj Državne uprave za upravljanje u katastrofama Attila Tatar, a slovensko ravnatelj Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane Bojan Žmavc.

(Hina) xkprp yso

Pročitajte više